ECB přikročila k nižším úrokovým sazbám

Frankfurt nad Mohanem – Evropská centrální banka (ECB) dnes překvapivě přistoupila ke snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Tímto krokem chce podpořit hospodářský růst v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí. Nový šéf ECB Mario Draghi upozornil, že program banky pro nákup dluhopisů je dočasný a jeho objem je omezený.

Nyní je vysoce pravděpodobné, že ECB výrazně sníží odhad hospodářského růstu pro příští rok, uvedl Draghi. „Hospodářský výhled nadále provází vysoká nejistota,“ upozornil Draghi na své první tiskové konferenci ve funkci šéfa ECB. Podle Draghiho by se ekonomika eurozóny mohla koncem letošního roku dostat do „mírné recese“.

Současně nový šéf ECB zdůraznil, že vlády musí učinit kroky ke zlepšení stavu veřejných financí: „Je nesmyslné se domnívat, že sazby u státních dluhopisů lze na delší dobu stlačit dolů pomocí vnějších intervencí.“ Finanční trhy přitom doufaly, že Draghi naznačí ochotu k agresivnější intervenci na dluhopisovém trhu, uvedla agentura AP.

Evropské akcie na Draghiho reagovaly pozitivně

Evropské akcie reagovaly na rozhodnutí banky tím, že rozšířily své zisky. Podle průzkumu agentury Reuters většina analytiků předpokládala, že ECB ponechá sazby beze změny a bude si pouze připravovat půdu pro jejich snížení v příštím měsíci.

Analytiky snížení sazeb překvapilo

Annalisa Piazzaová, Newedge Strategy: „Ačkoli je snížení sazeb zcela oprávněné vzhledem k současným tržním a ekonomickým podmínkám, je to skutečné překvapení.“

Pierre Ellis, Decision Economics: „Je to reakce na slábnoucí evropskou ekonomiku.“

Mario Draghi
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

V tomto týdnu Draghi v čele ECB po osmi letech vystřídal Jeana-Clauda Tricheta. Po dnešní tiskové konferenci banky by se měl připojit k summitu skupiny zemí G20, který se koná ve francouzském Cannes.

V současnosti panuje v eurozóně napjatá atmosféra poté, co Řekové na začátku týdne překvapivě oznámili, že hodlají uspořádat referendum o dojednané finanční pomoci. Podle průzkumů veřejného mínění by většina občanů pomoc odmítla. Řecko by v případě odmítnutí pomoci zřejmě bylo nuceno vyhlásit státní bankrot.

Koruna po oznámeném snížení sazeb ECB posílila

Po překvapivém rozhodnutí ECB posílila česká měna. K evropské měně se vrátila zpět pod 25 korun. Podle údajů serveru Patria Online koruna po 14:00 vůči euru posílila o 17 haléřů na 24,93 koruny za euro a k dolaru zpevnila o osm haléřů na 18,11 koruny za dolar.

Dnes o nastavení úrokových sazeb rozhodovala i Česká národní banka. Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby podle očekávání beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Česká národní banka
Zdroj: Vojtěch Rejl/V.Rejl