Další krok k demokracii? Kuba otevírá realitní trh

Havana - Kubánská realitní revoluce je za dveřmi. Už od příštího čtvrtka mohou lidé prodávat a kupovat byty, domy i menší kusy půdy, což zatím komunistický režim nedovoloval. Přestože uvolnění trhu není stoprocentní, jde zatím o nejvýznamnější krok při změnách starých pořádků.

Změny platí pouze pro kubánské občany a cizince s trvalým pobytem. Nikdo navíc nesmí vlastnit příliš nemovitostí - nejvýš jednu ve městě a druhou na venkově. I tak se vládě podařilo vzbudit nadšení, Kubánci na takové rozhodnutí čekali půl století. „Uzákonit to po tak dlouhé době je pro všechny velký okamžik. Každý teď shání bydlení,“ řekl stavební dělník Ivan Ramos. 

Kubánci bytovou tíseň už roky řešili na černém trhu, a to fiktivními výměnami. Na ostrově žije jedenáct milionů lidí a bytů schází asi 600 tisíc. „Největší problém je, že tady běžně bydlí několik generací pohromadě na malém prostoru, z toho plynou potíže,“ poznamenala důchodkyně Elena Suarezová. 

Havana
Zdroj: Ilpo Musto/Isifa/Rex Features

Kubánci doufají v postupnou demokratizaci 

Částečné otevření trhu má státu s prázdnou pokladnou zajistit stavební boom i příjmy z daní. Za tři roky vlády prezidenta Raúla Castra se už změnilo pár pravidel, která měla platit na věčné časy. „Je to dobré i pro vládu, lidé jsou šťastní. Začalo to hotely, pak auty, teď jsou to byty a pak přijde internet a svobodné cestování,“ míní obyvatelka Havany Nilda Bouzoová. 

Obchodovat s automobily je možné od října, na nový vůz ale mají nárok jen vyvolení, tedy lékaři, umělci, sportovci. Před rokem Castro uzákonil drobné podnikání, aby se zbavil tíhy státních zaměstnanců, kteří tvoří 80 procent kubánských pracujících. Čtvrtina živnostníků však už licence vrátila - měli buď málo zboží, anebo málo zákazníků. Pouze daně zůstaly vysoké.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)