ČNB hlásí méně padělaných bankovek než loni

Praha – Podíl padělaných a pozměněných bankovek a mincí v České republice meziročně klesl. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Během prvních tří čtvrtletí bylo zadrženo 4 816 padělků, zatímco loni ve stejném období jich bylo 5 298. Nejvíce padělků bylo v korunách, naopak počet padělaných dolarovek mírně stoupl.

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 3 618. Jejich počet ve srovnání se stejným obdobím loni klesl o 372. Počet padělků v dolarech naopak stoupl, a to meziročně o 66 na 636 kusů. Padělků v eurech v meziročním srovnání ubylo z loňských 662 kusů na 539.     

Vedle padělků zadržela centrální banka za tři čtvrtletí 609 napodobenin, za stejné období loni to bylo 2 501. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jde například o filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.    

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 6 529 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což je meziroční pokles o šest procent. Téměř 5 000 z toho tvořily české bankovky a mince, nejčastěji padělaná byla pětisetkoruna. Čtvrtletí statistika ČNB přesné hodnoty padělaných bankovek a mincí neobsahuje.     

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu přes dvě miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s rokem 2009 nárůst o zhruba 45 milionů. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských více než 386 miliard korun na téměř 391 miliard korun na konci roku 2010.