Veřejnost si vybere minci k 20. výročí ČNB a koruny

Praha - K 20. výročí vzniku České národní banky (ČNB) a zavedení české měny vydá banka v únoru 2013 pamětní stříbrnou minci. Na její podobě se přitom bude podílet i veřejnost, která ji vybere na základě hlasování na internetových stránkách ČNB. Hodnota mince bude 200 korun.

„Poprvé ve dvacetileté historii centrální banky mají všichni unikátní příležitost vybrat vzhled pamětní mince, a proto věřím v co nejširší účast,“ prohlásil člen bankovní rady Pavel Řežábek. Veřejnost bude mít možnost hlasovat na internetu od 8. listopadu do 5. prosince. Návrhy mincí lze vidět na internetových stránkách banky. Výsledek hlasování ČNB zveřejní 12. prosince.

Lidé mohou vybírat mezi čtyřmi předlohami, které z původních 36 návrhů vybrala bankovní rada. Ta má také konečné slovo při výběru pamětních mincí. Podle Řežábka se však v tomto případě bude řídit názorem veřejnosti. Minci vydá ČNB 6. února 2013. Bude se slévat z 925 dílů stříbra a 75 částí mědi. Pamětní mince by se měly prodávat zhruba za dvojnásobek vyražené hodnoty. 

Česká národní banka vydává pamětní mince několikrát do roka - stříbrné při zvláštních příležitostech, zlaté pravidelně v celých cyklech. Tématem toho posledního jsou české mosty. Třeba mince s názvem Renesanční most ve Stříbře má nominální hodnotu pět tisíc korun. Na internetu se však prodává za víc než patnáct tisíc. Zájem především o zlaté pamětní mince vzrůstá také proto, že cena drahých kovů v posledních letech téměř bez přestání roste.

Česká mincovna
Zdroj: ISIFA/VLP/Jan Škvára

Pamětní mince mohou výrazně nabývat na hodnotě

To, že se pamětní mince mohou léty významně zhodnotit, potvrzuje i Řežábek: „V roce 1994 ČNB vydala dvousetkorunu k 650. výročí založení pražského arcibiskupství a položení základního kamene Katedrály sv. Víta. Nyní se prodává v řádu desítek tisíc korun.“

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers:

„Já osobně zlatu poměrně věřím, přesto bych ale doporučoval spíše než tyto sběratelské mince, nakupovat mince obyčejné, které jsou čistě pro investiční účely.“

Pamětní mince České národní banky jsou k dostání u vybraných obchodníků. Jejich aktuální seznam banka zveřejňuje na svých stránkách. V minulosti si ale sběratelé náklad často rozebrali dřív, než se mince na pulty dostaly.