Nad firmami užívajícími nelegální software se stahují mračna

Praha - Největší akci na odhalení nelegálního softwaru spustila protipirátská organizace BSA (Business Software Alliance): 13 tisíc firem, které jsou z používání takového softwaru podezřelé, od ní tento týden dostane varovný dopis. Pokud ani po něm počítačové programy nezlegalizují, budou jim hrozit pokuty - třikrát vyšší, než za kolik by si software pořídily legálně. Problém může nastat i v případě, kdy zaměstnanec instaluje na počítač nelegální software, o kterém zaměstnavatel neví.

Udavačství je běžné

Téměř v polovině případů na pirátský software upozorní konkurence, často se ale mstí i samotní zaměstnanci. Zkušenosti z minulých let ukazují, že udání často bývají pravdivá. Postup je následující: firma musí pomocí licenčních čísel prokázat, že má programy legálně. Pokud to neudělá, protipiráti zalarmují policii. Výjimkou přitom není ani spolupráce se soukromým detektivem.

Kolik je nelegálních softwarů v ČR

V Česku běží nelegální programy na 36 procentech počítačů a softwarové firmy kvůli tomu ročně přijdou téměř o 4 miliardy korun. Nejčastěji používají nelegální software živnostníci a menší firmy do sta zaměstnanců. Průměrná výše pokuty, kterou přistižená společnost zaplatí, je 260 tisíc korun. Dle Roberta Kleinera, člena představenstva společnosti AuditPro, si Česká republika stojí v používání legálního softwaru relativně dobře. Problém s nelegálním softwarem podle něj tkví také v tom, že firmy většinou ani nevědí, že mají software nelegálně. Zhruba polovička manažerů, možná dvě třetiny, nedává příliš velký důraz na to, zda-li firma má legální software nebo ne.

Způsob šíření

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je nákup pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován ve více počítačích. Tento způsob pirátství je běžný zejména ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Doménou domácích uživatelů je stahování pirátského softwaru z výměnných sítí.