Naštvaní ptáci štvou i zaměstnavatele

New York - Už půl miliardy lidí na světě se ve svých chytrých telefonech a tabletech baví hrou Angry Birds (Naštvaní ptáci). V Česku jsou jich odhadem statisíce. Nápad ovládl rychle rostoucí scénu mobilních aplikací, z autorů udělal miliardáře a chystá se proniknout i do filmu.

Za hrou stojí jednoduchý příběh - prasata ukradla ptákům vejce, za což se hráč musí pomstít. Uživatelé takto postupují za dolar v iPhonech, v telefonech s Androidem pak zadarmo, ale s reklamou. „Je to pro nás fantastický mezník, a jsme rádi, že si naši hru stáhlo takové neuvěřitelné množství lidí,“ říká Mikael Hed, ředitel firmy Rovio, která stojí za vznikem Angry Birds. 

Zájem o hru stále roste a jen za posledních čtrnáct dnů si ji stáhlo přes sto milionů lidí. Hraním Angry Birds už majitelé chytrých telefonů strávili 200 tisíc let a každý den přidávají 300 milionů minut. Populární ptáci navíc krátí čas i v práci. Podle odhadů mohli připravit americké zaměstnavatele o více než 1,5 miliardy dolarů. 

Angry Birds
Zdroj: ČT24

Ovšem vývoj progamů a her pro mobilní telefony je tvrdý byznys. Uspět mezi stovkami tisíc aplikací je často spíš náhoda, současně vykoupená velkou investicí. „Je to každý den náročnější. Potřebujete na to přibližně deset lidí a rozpočet se pohybuje v desítkách až stovkách tisíc dolarů,“ vysvětluje zakladatel herního studia zaměřené na vývoj mobilních sociálních her Lonely Sock Juraj Chrappa. 

Popularita chytrých telefonů roste

Úspěch vývojářů souvisí i s popularitou chytrých telefonů, kterých se jen za poslední tři měsíce prodalo 130 milionů. Zájem o výkonné mobily s operačním systémem podporují i operátoři. „Smartphony se budou prodávat minimálně sedminásobně ve srovnání s minulými Vánocemi,“ myslí si marketingový ředitel Telefónicy O2 Jiří Dvorjačanský. 

Milionáře z herních vývojářů přitom udělal i Facebook, kde hry jako FarmVille nebo Mafia Wars hraje kolem dvou set milionů lidí.