Nejvíc investic do komerčních nemovitostí přilákal New York

Praha – Největší objem investic do nemovitostí směřují přilákal New York, druhý je Londýn a třetí Tokyo. Vyplývá to z žebříčku 25 nejrychleji rostoucích měst světa, který sestavila společnost Cushman & Wakefiled. Praha se v užším žebříčku neobjevila, umístila se až na 60. místě.

Mezi regiony nejvíce táhne Severní Amerika, polovina měst z pětadvacetičlenného žebříčku je právě tady. New York vystřídal Londýn v pozici vůbec nejpopulárnější lokality pro investory. Objem investic do podnikatelských nemovitostí zde za devět měsíců roku 2011 vzrostl o 165 procent. 

„Jednoduše je to trh, který je stále nejvyspělejší z hlediska likvidity, a má pevný institucionální rámec. A to je to, co investory přitahuje,“ myslí si o New Yorku Alexander Rafajlovič z Cushman & Wakefield

Třetí zůstalo i přes problémy po přírodní katastrofě Tokyo. Jinak ale podnikatelé v době recese vyhledávají hlavně stabilní a prověřené prostředí a shání nejjistější formy výdělku. I proto se nejvíc kupují kanceláře, které ze všech nemovitostí tvoří čtyřicet procent. „Investoři zjistili, že kancelářský segment není až tak rizikový, jak možná na počátku očekávali. Velké firmy, kvalitní nájemci, stále platí nájmy a zájem ze strany investorů je stále živý,“ vysvětluje Alexander Rafajlovič z Cushman & Wakefield. 

Atraktivní města pro investice (zdroj: ČT24)

Současně ožil i trh v Česku. Ve střední Evropě si Praha vedla vůbec nejlíp. Pronajímatelům nahrává i to, že stavebnictví stagnuje a nových budov nepřibývá. To se podle analytiků hned tak nezmění. „Obávám se, že stavebnictví nebude mít ještě pár let před námi na růžích ustláno,“ říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. 

„S ohledem na velikost našeho hlavního města to není překvapení. Metropole s 1,3 milionem obyvatel nemůže nabídnout tolik investičně zajímavých nemovitostí jako hlavní světové konglomerace,“ uvedl analytik Cushman & Wakefield James Chapman. 

Průzkum ukázal, že poptávka po kvalitních nemovitostech přichází v době, kdy řada vlastníků nechce prodávat, protože nevidí mnoho příležitostí k opětovným investicím. To naznačuje možnost dalšího zvyšování cen v nejlepších městech a někde i tlak na novou výstavbu.