Airbusu se daří, v objednávkách těžce poráží Boeing

Londýn - Evropský výrobce letadel Airbus zvýšil náskok v nových objednávkách před svým americkým konkurentem Boeingem. Od ledna do října jich má dvaapůlkrát víc a náskok by si měl udržet. Airbusu se daří hlavně díky nové verzi úzkotrupého modelu A320neo. Nový model má o 15 procent nižší spotřebu, na což letecké firmy slyší. Prodej stroje, který má začít létat v roce 2015, již překonal 1000 kusů.

Za deset měsíců získal Airbus 1372 objednávek na nová letadla, což je třikrát více než ve stejném období loni. Zato konkurenční Boeing od ledna do října ohlásil pouze 538 nových objednávek. Airbus má náskok i při započtení zrušených objednávek. Čistých objednávek má 1231 a Boeing 428.

Boeing už na konci srpna oznámil, že chce v roce 2017 uvést na trh modernizovanou a  úspornější verzi svého nejprodávanějšího úzkotrupého modelu 737 a minulý týden představil stroj 737 MAX představil.

Analytici však upozorňují, že Boeingu se nepodaří Airbus dohnat, protože zaspal. Řada aerolinií, které chtěly úspornější verze, již má objednáno u Airbusu. Modely A320 a 737 jsou nejlépe prodávanými modely obou firem a tvoří páteř flotily většiny aerolinií.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)