Klaus: Český export by se měl orientovat na východ a jih

Praha – Prezident Václav Klaus dnes zdůraznil, že vývoz českých výrobků by se měl soustřeďovat na rostoucí trhy, a ne na stagnující západoevropské země. Klaus dnes zavítal do České národní banky, kde měl pracovní setkání se členy bankovní rady. Český bankovní systém podle prezidenta navzdory krizi v eurozóně funguje dobře.

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera se dluhová krize v Česku nepromítne přes finanční sektor, ale prostřednictvím reálné ekonomiky. Z toho důvodu český zahraniční obchod, který je motorem tuzemské ekonomiky, podle Klause už nemůže být tažen vývozem do Evropy. Exportéři by měli být více aktivní i na jiných trzích, například v Latinské Americe a Africe.

Klaus zdůraznil, že Česká republika musí více exportovat i jinam než do zemí Evropské unie, jejichž ekonomikám kvůli krizi hrozí citelné zpomalení. „Ne náhodou moje další státní zahraniční cesta s podnikatelskou misí nemíří do Dánska, Švédska či Norska, ale do afrického Senegalu,“ dodal.

Klaus: České banky navzdory krizi v eurozóně fungují dobře

Václav Klaus o českém bankovním systému

„Centrální banka a celý náš bankovní systém fungují dobře a jsou stabilizované. Na rozdíl od jiných bankovních systémů se dá říci, že český bankovní systém je v pořádku, a to jak díky sobě samému, tak i racionálnímu chování ČNB.“

Prezident dodal, že evropský finanční a bankovní systém má v současnosti mnohem větší problémy než český. „Je také zjevné, že dnešní předlužení Evropy, velké neúnosné zadlužení, nemůže být řešeno způsobem, který by byl prorůstový a který by dával evropské ekonomice křídla a umožňoval jí, aby se rozlétla k rychlému ekonomickému růstu. To bohužel tak být nemůže,“ vysvětlil.

Brífink Václava Klause a Miroslava Singera (zdroj: ČT24)

Návštěva Klause v ČNB měla pracovní charakter. Klaus zde nejen se Singerem probíral současnou dluhovou krizi v eurozóně. Ze zemí platících eurem má nejvážnější finanční problémy zadlužené Řecko, které se delší dobu potácí nad propastí státního bankrotu. Ostatní členské státy schvalují obří peněžní záchranné balíky pomoci. Česko v eurozóně sice není, řecká krize ale ovlivňuje celou EU.