Situace v Česku: Koruna nejslabší za letošní rok

Praha - České koruně se v posledních dnech nedaří. Během tohoto týdne již ztratila více než 35 haléřů a dostává se ke 25,35 CZK/EUR. To je zatím nejslabší letošní hodnota. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes navíc informoval, že říjnová míra inflace v meziročním srovnání zrychlila na 2,3 procenta.

Co bylo důvodem oslabení

Přetrvávající nervozita na evropských trzích a horší výhled české ekonomiky - to jsou hlavní příčiny poklesu kurzu koruny. Velký vliv má i pokles maloobchodních tržeb v eurozóně a horší průmyslová výroba Německa. Česko zklamal pomalý růst průmyslu a také propad maloobchodních tržeb.

„Z příznivých dat, jako je pokles nezaměstnanosti na 7,9 % nebo přebytek zahraničního obchodu, naopak ČR nedokázala těžit, protože v kontextu celkového vývoje je jasné, že v dalších měsících se i tato data zhorší,“ tvrdí Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin.

Nejsme v tom sami

Ztrácejí i ostatní středoevropské měny. Podle Tomáše Vlka z Patria Finance evropský region nedokázal těžit z úvodního růstu hlavních akciových trhů. Středoevropské měny podle něj naopak drží směr se slábnoucím eurem. Euro vůči dolaru oslabilo na 1,3714 USD/EUR.

Co se děje v Itálii a jaký to má vliv

„Úterní italské hlasování nakonec premiéra Silvia Berlusconiho přimělo k závazku, že po schválení požadovaných reforem odstoupí a nebude kandidovat v dalších volbách. Trhy přijaly zprávu pozitivně. Pohled na další růst italských výnosů i přesto příliš optimismu nenabízí,“ říká Tomáš Vlk.