Italský parlament začíná jednat o reformách

Řím - Horní komora italského parlamentu by dnes měla projednat a schválit balík reformních zákonů, které jsou nezbytné pro strukturální změny ekonomiky postižené hrozbou dluhové krize. Tím rovněž současný premiér Berlusconi podmínil svou rezignaci. V Itálii už se ale nyní rýsuje nová koaliční vláda v čele nejspíš s ekonomem Mariem Montim, jenž už v noci podle informací ČT jednal s prezidentem Napolitanem. Toto sestavování ale pravděpodobně nepůjde tak lehce - s Montim jakožto premiérem nesouhlasí právě část Berlusconiho strany a její hlavní koaliční partner - Liga severu. Na úkor těchto komplikací už včera pokračovaly západoevropské akcie v poklesu.

Berlusconiho demise měla uklidnit investory, stal se ale opak. Úroky ze státích dluhopisů vyšplhaly na rekordní úroveň a nad vodou Itálii drží hlavně Evropská centrální banka, která její dluhopisy nakupuje. První potřebné reformy by mohly být schváleny o víkendu, takže Berlusconiho rezignace by mohla přijít ještě před pondělním otevřením trhů. Oproti zbankrotovanému Řecku má země stále vše ve svých rukou.

„První a hlavní úkol pro Itáli je obnovení politické stability a rozhodovacích schopností a vedle toho podniknout jasné a rozhodné kroky k dosažení rozpočtových cílů a strukturálních reforem na podporu růstu,“ řiká Olli Rehn, člen Evropské komise zodpovědný za oblast hospodářské a měnové politiky EU.

Lada Šušlíková, politoložka, FSV UK:

„Itálie má ohromný státní majetek v hodnotě několika stovek miliard euro a stejně tak zlaté rezervy v hodnotě asi sto miliard euro, takže v případě nějaké krize může prodávat jak státní majetek, tak zlaté rezervy.“

Ze Senátu má být balík reformních zákonů odeslán do dolní komory ještě dnes večer nebo v sobotu ráno. Původně se počítalo s tím, že plán bude schválen až koncem listopadu.

Soubor reformních kroků a jeho co nejrychlejší schválení po Itálii důrazně žádá Evropská unie ve snaze odvrátit hlubokou finanční krizi v celé eurozóně. Součástí plánovaných opatření je úprava penzijního systému, reforma pracovního trhu a další strukturální změny.

Schválením plánu reforem podmiňuje italský premiér Silvio Berlusconi svou rezignaci, která by měla umožnit vznik koaliční vlády „národní jednoty“. Ta by měla neprodleně začít s realizací úsporného programu a nastartovat růst italské ekonomiky. Za hlavního kandidáta na funkci budoucího premiéra je považován uznávaný ekonom Mario Monti.

V dolní parlamentní komoře má být podle dohody poslanců reforma schválena v sobotu večer, nejpozději v neděli. Jak opoziční, tak i vládní poslanci jsou údajně připraveni maximálně přispět k tomu, aby reformní zákony parlamentem hladce prošly. Pokud se tak stane, očekává se Berlusconiho demise v pondělí.

Italský parlament začne projednávat reformy (zdroj: ČT24)