Řecko nemá kvůli financím přístup k ruské ropě

Londýn - Řecko podle zdrojů agentury Reuters nemůže nakupovat ropu z Ruska, Ázerbájdžánu a Kazachstánu. Důvodem je to, že banky nedají obchodníkům úvěr na nákup kvůli obavám z případného státního bankrotu Řecka a nesplacení závazků. Atény se tak zřejmě musejí spoléhat na dodávky ropy z Íránu, který je pro ně dodavatelem poslední instance. Nezabránilo tomu asi ani rostoucí napětí mezi Teheránem a západními zeměmi.

„Firmy, jako je ta naše, s nimi nemohou obchodovat, je to moc riskantní. Možná nezávislí obchodníci jsou na to připraveni lépe,“ prohlásil obchodník velké mezinárodní společnosti. Přestože má Řecko čtyři rafinerie, veškerou ropu musí importovat.

Takřka úplné ochromení transakcí s Řeckem naznačuje, jak se kvůli ztrátě důvěry v důsledku dluhové krize v eurozóně mohou obchodní aktivity v Evropě snadno zastavit. Dluhová krize, která začala právě v Řecku, přitom začíná ohrožovat větší země eurozóny v čele s Itálií.

Řecko
Zdroj: ČT24

Obchodník ropné společnosti

„Naše finanční oddělení kontakty s nimi prostě odmítá. Nejde o to, že by někdy nezaplatili, je to preventivní opatření.“

zdroj: Reuters

Další obchodník poznamenal, že jeho společnost nenašla banku, která by byla ochotna obchod s řeckou stranou financovat: „Přišli jsme kvůli tomu o několik dobrých obchodních příležitostí.“ Několik zdrojů z trhu také uvedlo, že problémy začaly už v minulosti.

Z celkového objemu ropy, kterou Řecko loni dovezlo, pocházelo z Ruska zhruba 46 procent. Na Írán připadlo jen asi 16 procent. Saúdská Arábie a Kazachstán se na dovozu podílely každý zhruba z deseti procent, Libye asi z devíti a Irák ze sedmi procent.