Zavede vláda účelovost stavebního spoření?

Praha - Zájem Čechů o stavební spoření stále klesá. Do října poskytly stavební spořitelny úvěry za více než 38 miliard korun, což meziročně to znamená pokles o 23 procent. Výrazně klesá i počet nově uzavřených smluv. Vše souvisí se změnami v danění a snížení podpory spoření. Začínají se přitom objevovat i další návrhy ohledně toho, k jakému účel by podpora mohla být v budoucnu používána. Mluví se například o penzích nebo financování školného.

Češi uzavřeli za uplynulých 10 měsíců letošního roku 562 tisíc nových smluv o stavebním spoření. Loni to přitom bylo o 90 tisíc více. Za klesajícím zájmem jsou podle odborníků aktuální změny ve stavebním spoření, hlavně pak snížení státního příspěvku. „Na ten jsou klienti stavebních spořitelen velmi citliví a je to v podstatě jediný zásadní důvod, proč si lidé stavební spoření pro spoření otvírají,“ říká šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník.

Zatímco dříve mohli lidé dosáhnout na státní příspěvek ve výši až 4,5 tisíce korun, nově se maximální částka snížila na dva tisíce korun. Úroky z vkladu budou navíc zdaněny 15procentní daní z příjmů. 

Renata Zikmundová, mluvčí, Raiffeisen stavební spořitelna

„Stavební spoření jako finanční produkt má svoji budoucnost a hlavně jako konzervativní finanční produkt má svoje místo v portfoliu finančních produktů rodinného spoření, protože je to produkt bezpečný, jistý a pořád s relativně vysokým výnosem.“ 

Do budoucna připravuje ministerstvo financí i další změny. Podle člena představenstva stavební spořitelny Wüstenrot Pavla Pektora by měla být v případě výše státní podpory zavedena účelovost.

Bude možné stavební spoření využít i na důchody nebo vzdělání? 

Jenže rozumnějším řešením by podle některých odborníků bylo zavedení účelovosti na celou naspořenou částku. „Kdyby celá částka musela být potom použita na účel bydlení, na zlepšení bytové situace a případně pokud by se politici dohodli, tak i na některé další účely, čímž by se rozšířila možnost použití této částky např. na financování vzdělání nebo padají návrhy na možnost využití jako příspěvku na penzi,“ dodal Zámečník. 

„Třeba kde budou jednou potřeba finanční zdroje, pokud bude třeba zaváděno školné nebo na důchodovou reformu, aby klienti měli možnost využít tyto úspory i v době, kdy je budou potřebovat,“ uvádí Pektor. Podobně už mohou využívat úsporu ze stavebního spoření třeba lidé v sousedním Německu nebo Rakousku.