Ratingové agentury čekají tvrdší pravidla, rozhodl Brusel

Štrasburk/Brusel – Evropská komise dnes navrhla rozsáhlou reformu pravidel pro fungování ratingových agentur. Požaduje po nich větší transparentnost i větší soutěž. Podle komisaře Michela Barniera je rovněž nezbytné snížit závislost ekonomiky na jejich hodnocení. Vlastní agenturu ale Brusel vytvářet nechce. Nová pravidla by měla zajistit větší rozmanitost v sektoru, kterému v řadě aspektů nyní dominují tři americké agentury – Standard & Poor's, Moody's a Fitch. Agentury už teď křičí, že pokud nová pravidla vstoupí v platnost, ohrozí to kapitálové trhy i reálnou ekonomiku.

Přísnější pravidla mají omezit u agentur možnost střetu zájmů. Osoba či společnost tak nebudou moci vlastnit paralelně více než pět procent ve dvou konkurenčních ratingových agenturách. Agentury také nebudou moci hodnotit akcionáře, pokud drží více než pět procent jejich kapitálu. Společnosti, které produkují finanční produkty, by podle komise měly měnit ratingovou agenturu pravidelně každé tři roky.

Prozatím zavrhnutou nezávislou agenturu prosazuje levice
   
Evropská komise nakonec do návrhů nezapracovala možnost, aby unie vytvořila vlastní ratingovou agenturu. Komise totiž odhadla náklady na 300 až 500 milionů eur (až 12,8 miliardy korun). Navíc je zde otázka důvěryhodnosti, neboť by byla financována státy, které by následně hodnotila. Barnier nicméně vznik evropské ratingové agentury do budoucna nevyloučil. Právě takovou instituci EU potřebuje podle druhé nejsilnější skupiny v Evropském parlamentu - socialistů. „Jsem příznivcem nezávislé ratingové agentury, jejíž financování není závislé na ekonomických zájmech těch, kteří požadují rating,“ řekl šéf socialistů Martin Schulz.

Pokud by agentury záměrně porušily pravidla nebo se dopustily výrazných nedbalostí, pak by měly mít podle návrhů investoři možnost hnát je k soudu. „Ratingy mají přímý dopad na trhy,“ zdůraznil Barnier. „Nejlepším opatřením ke zlepšení ratingového trhu je minimalizovat roli, kterou hrají ve finančních regulacích. V tomto bodě EU udělala zatím příliš málo,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel ekonomického sdružení Re-Define.

Moody\'s
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA/EPA

Agentury se v poslední době stávaly terčem kritiky. Naposledy Standard & Poor's, která v pátek omylem snížila rating Francii. Podle agentury to byla technická chyba a korekci dementovala.

Dnešní návrh není prvním, který Brusel od finanční krize připravil. Podle různých komentářů pracoval zatím s nejkontroverznějšími myšlenkami na posílení regulace a změnu prostředí, v němž agentury fungují. Výsledná podoba je ale o poznání mírnější. Barnierovi se totiž nepodařilo kolegy přesvědčit třeba o tom, aby schválili požadavek, aby agentury v určitých případech nemohly dočasně vydávat hodnocení pro země čerpající finanční pomoc od partnerů. O této myšlence, kterou Barnier před novináři označil za možná až příliš inovativní, se prý ještě bude jednat.

Europoslanec za ODS Ivo Strejček:

„Stále platí, že ratingové agentury za dluhovou krizi nemohou. Nejsou těmi, kdo dluhy vytvářel a kdo o nich lhal. Snaha o další regulaci je přehnaná. Jsou to především členské státy, kdo se musí soustředit na vyřešení svých vlastních problémů.“

Agentura Fitch
Zdroj: ČT24

Ratingové agentury „leží v žaludku“ řadě evropských politiků už nějakou dobu. Připisují jim mimo jiné podíl za vznik finanční krize z roku 2008. Nelíbí se jim také některá hodnocení, která zemím dávají, či načasování jejich ratingů.

Jiří Tyleček, analytik, X-Trade Brokers:

„Na trhu vznikla panika, začal výprodej francouzských bondů. Nakonec se situace vyjasnila, ale stále přetrvávají pochybnosti, zda se skutečně jednalo o neúmyslnou chybu, nebo byly na pozadí nějaké zákulisní hry.“