Poradce Merkelové chce z ECB udělat věřitele poslední instance

Frankfurt – Evropská centrální banka (ECB) by měla změnit svou dosavadní úlohu a stát se věřitelem poslední instance, aby bylo možné krizi v eurozóně řešit, když selžou vlády. Řekl to dnes poradce německé vlády Peter Bofinger, který je spolu s kolegy členem takzvané rady moudrých. Ti přitom teprve minulý týden ECB varovali před ztrátou důvěryhodnosti, pokud bude pokračovat v nákupech dluhopisů zadlužených zemí eurozóny.

„Politici svého času nevyužili a člověk teď musí být rád, že je zde Evropská centrální banka,“ prohlásil Bofinger v rámci panelové diskuze Euro Finance Week ve Frankfurtu. „Pokud by byly pochybnosti, tak jestliže politika, respektive fiskální politika, k ničemu nepovede, bylo by lepší, kdyby ECB nakupovala (státní) dluhopisy dřív, než se nám to v eurozóně vymkne z kontroly,“ dodal.

Nekontrolovatelný proces by v eurozóně podle Bofingera mohl vypadat tak, že by vlády a banky stáhly do problémů jedna druhou. „Něco takového není hezké. My ale musíme vidět, že jsme v naléhavé situaci,“ řekl poradce německé kancléřky Angely Merkelové. „To není žádný estetický zákrok, je to naléhavá lékařská pomoc, kterou je třeba podstoupit,“ upozornil. Zdůraznil tak, že změna statusu ECB má být až tou poslední možností, kdy není možné krizi kolem státních dluhů řešit jinak.

Pokud by Evropská centrální banka intervenovala, měla by to podle Bofingera dělat pořádně. To znamená razantně vstoupit na trh a nepolevit, dokud výnosy státních dluhopisů nesrazí na čtyři procenta.

ECB se snaží pomoci Itálii

ECB podle zdrojů z trhu za poslední týden intervenuje prakticky denně. Nakupuje převážně italské a španělské dluhopisy, jejichž výnosy se dostaly do blízkosti historického maxima. Například výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let se dnes vrátil nad sedm procent, což je hranice, která je považována za kritickou.

„V Itálii panuje nejistota ohledně sestavování vlády. Trvá to déle, než lidé očekávali, že to bude trvat. To zvedá výnosy,“ upozornil Andrea Williams z Royal London Asset Management. Když se kritické hranici přiblížily výnosy z Řecka, Irska a Portugalska, byly jejich vlády nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Itálie je ale mnohem větší a eurozóna teď nemá šanci zorganizovat takovou pomoc i pro ni.

Sídlo Fedu ve Washingtonu
Zdroj: ČT24

ECB by se přiblížila Fedu

Status věřitele poslední instance má například americká centrální banka (Fed). Znamená to, že pokud uzná za vhodné, může skupovat státní dluhopisy a další cenné papíry vydané státními institucemi. Jednoduše natiskne peníze a za ně papíry nakoupí. Tento postup výrazně zvyšuje riziko inflace ve střednědobém výhledu, Fed ale tvrdí, že je schopen v pravý čas tuto nadměrnou likviditu z trhu rychle odčerpat, a vysoké inflaci tak zabránit. ECB má nákupy státních dluhopisů členských zemí eurozóny zakázány, nyní je nakupuje v rámci mimořádných opatření s dočasnou účinností.