Automobilová sezona končí 17 premiérami v LA

Los Angeles – Jeden z posledních velkých autosalonů roku začal v Los Angeles. Automobilky přivezly do Ameriky desítky novinek, sedmnáct modelů se poprvé představuje celosvětově. Evropské značky s sebou přivezly například AMG verzi nového Mercedesu M, facelift čtyřdveřového kupé Volkswagen CC nebo kupé-kabrio verzi Volva C70.

Na losangeleském autosalonu nechybí ani řada konceptů, z nichž některé mohou zaujmout i „obyčejného“ evropského řidiče. Ford představil studii grand tourismo ST verze aktuální fiesty, a to v pětidveřovém provedení. Extravagantnější konkurencí může být rychlé fiestě Subaru BRZ STi.

Severoamerické publikum má poprvé příležitost vidět v domácím prostředí například novou generaci Toyoty Yaris, Audi typů S6, S7 a S8 nebo konceptu Volkswagen Beetle R.

Pouze severoamerickou premiéru má na kalifornském autosalonu hybridní studie BMW nazvaná i8. Vůz chce mnichovská automobilka uvést na trh, prodávat se může do tří let. Protože je to ale BMW, zájemci zaplatí 200 tisíc dolarů. Značka však věří, že ve Spojených státech půjde o trhák. „Jsou tady auta, která nebudou jen vrcholem autosalonu, ale jde o vozy, které se brzy stanou hitem amerických silnic. Budeme mít hybridy s úžasnými motory BMW,“ vykresluje jasnou budoucnost ředitel BMW USA Ludwig Willisch.

  • Porsche Carrera S zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304142.jpg
  • Lotus Evoea zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304166.jpg
  • Jaguar CX16 zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304164.jpg
  • Bentley Continental GTC zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3042/304168.jpg

Protože se Los Angeles Auto Show 2011 nezúčastnily italské prémiové značky Ferrari či Lamborghini, platí za největší sportovní hvězdy autosalonu Porsche a také domácí Ford. Zatímco stuttgartská firma přivezla především plán na stavbu svého kalifornského zkušebního centra s několika dráhami, off-road kurzy a muzeem, a Severní Americe představila aktuální Carreru, gigant z Detroitu se blýskl s modernizovaným mustangem včetně verze Shelby GT500.

Představila se také závodní ST-R verze nového focusu, která však bude k vidění především v Americe. Domácímu publiku se potom poprvé představila i sériová verze Focusu ST, která měla světovou premiéru ve Frankfurtu.

Další velký hráč amerického trhu Chevrolet představil konkurenci pro Mustang – další generaci camara ZL1. Kromě něj ale také domácím zákazníkům ukázal Evropanům dobře známý minivůz Spark. Ten pro něj může brzy být klíčový. „Nedávno se mě někdo zeptal, co je to trend. Je to to, že musíme být schopni rozšířit nabídku pro každého zákazníka, nezaměřovat se jen na určitý segment,“ okomentoval nástup nového auta viceprezident Chevroletu Chris Perry.