Čechy nad padesát let láká cestování, kanceláře mají žně

Praha - Nejprogresivnějšími turisty jsou lidé od padesáti let výš. Za posledních pět let se jejich podíl v cestovním ruchu zdvojnásobil. Vyplývá to z šetření Asociace cestovních kanceláří. Podle ní platí podobný trend pro celou Evropu.

„Klienti ve věku přes 50 let mají ještě tradiční vzdělání, kde zeměpis a dějepis hrál významnou roli,“ vysvětlil důvod obliby poznávacích zájezdů u této věkové kategorie mluvčí ACK Jan Papež. Tito lidé zároveň v mládí neměli možnost cestovat, a proto si cestovatelské sny plní v důchodovém věku, nebo těsně před ním.

Obdobný trend je podle Papeže možné sledovat v celé Evropě, kde došlo mezi lety 2005 až 2010 k nárůstu podílu této skupiny cestujících ze 17 na 27 procent. Takto významný nárůst by spolu se stárnutím evropské populace měla podle něho zohlednit Česká centrála cestovního ruchu - CzechTourism. Česko by se tak mohlo více profilovat jako země, která má množství zajímavých historických památek a může tomuto druhu turistů mnohé nabídnout, dodal.

Turisté
Zdroj: ČT24

Starší lidé mají často slevy

Jedním z prostředků, jak zájem starších lidí o dovolenou v Česku zajistit, je poskytování pobídek ve formě slev pro tuto věkovou kategorii, uvedl Papež s tím, že slevy v současnosti poskytují například Španělsko, Kypr a Řecko. Případné pobídky by podle ACK neměly být zaměřené pouze na zahraniční turisty přijíždějící do Česka, ale i na tuzemskou klientelu, která by ráda trávila dovolenou v českých regionech.

Kromě zvýšení poměru turistů starších 50 let u poznávacích zájezdů, roste podle studie i počet pobytových dovolených, které společně tráví prarodiče s vnoučaty. Podle Papeže je to způsobené tím, že rodiče bývají plně vytíženi zaměstnaneckými povinnostmi a dovolenou s dětmi přesouvají na prarodiče.