Šéf řecké pravice slíbil EU podporu záchranného plánu

Atény - Šéf řecké konzervativní strany Nová demokracie Antonis Samaras dnes poslal řeckým mezinárodním věřitelům dopis se slibem podpořit dohodu na novém záchranném balíku. Vůči některým opatřením však vyjádřil své výhrady, a není tak jasné, zda to bude Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu stačit k tomu, aby odblokovaly další splátku úvěru z dosavadního záchranného programu. Samaras až dosud jakýkoli písemný příslib podpory plánu odmítal.

„Jsem přesvědčen, že některé politiky se budou muset v zájmu úspěchu programu modifikovat. Je to tím důležitější, že podle nejnovějších ekonomických prognóz bude Řecko v roce 2012 jedinou evropskou zemí, která bude pátý rok v ekonomické recesi,“ napsal Samaras.

EU po řeckých politických stranách, které tvoří vládu národní jednoty v čele s Lukasem Papadimosem, požaduje písemný závazek jednoznačné podpory říjnové dohodě na novém záchranném balíku v objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Její součástí jsou z řecké strany další úsporná opatření a strukturální reformy.

Strany mají slíbit podporu dohodě i poté, co vyprší 90denní mandát Papadimosovy vlády. Bez písemného slibu EU nehodlá uvolnit Řecku novou tranši osmi miliard eur (205 miliard korun) z prvního záchranného balíku v celkovém objemu 110 miliard eur. Ty země potřebuje v nejbližších dnech, jinak jí hrozí platební neschopnost.

V sázce je budoucnost Řecka v eurozóně

Řecký ministr financí Evangelia Venizelos věří, že se peníze podaří brzy odblokovat. „Jsem velmi optimistický, jsem si jistý, že všechny politické síly v zemi udělají neprodleně vše, co je potřeba, aby odblokovaly šestou část úvěru,“ prohlásil.

Řecká centrální banka má přesto obavy o budoucnost země. Politici podle ní musí rychle obnovit důvěru investorů v zemi. V sázce je mnoho. „Tyto chvíle jsou klíčovým obdobím v poválečné historii Řecka,“ uvedla banka ve své interní zprávě. „Co je v sázce, je setrvání země v eurozóně,“ dodala.

Řecká drachma
Zdroj: ČT24/ISIFA/ Rex Features

Dluhová krize už neohrožuje pouze státy na jihu Evropy. Stále častěji se objevují obavy, že by mohla smést i Francii. Ratingová agentura Fitch dnes upozornila, že další prohlubování krize by mohlo připravit Francii o její exkluzivní rating. Německo dnes navíc mělo problémy s prodejem svých dluhopisů. Investoři o ně překvapivě neměli valný zájem.