V Británii se prudce rozevřely mzdové nůžky

Londýn - Platy vysokých manažerů v Británii rostou až desetinásobně rychleji než průměrné mzdy řádových zaměstnanců. Podle analytické skupiny High Pay Commission to může negativně ovlivnit tamní ekonomiku. Řadoví zaměstnanci totiž tváří v tvář krizi dostatečně neutrácí.

Výplata šéfa ropné společnosti byla před 30 lety šestnáctkrát vyšší, než kolik měl jeho řádový zaměstnanec. Teď bere šéf asi 70krát víc. Průměrné mzdy zaměstnanců totiž v Británii rostou pomalu. Manažeři firem ale berou milionové částky.

Deborah Hargreavesová, výkonná ředitelka analytické skupiny High Pay Commission

„Britské společnosti směřují veškeré odměny k vysokým manažerům. Asi desetině z nich se za posledních deset let zvýšily mzdy neuvěřitelným způsobem. Ostatním zaměstnancům rostou platy pomaleji než ceny v obchodech. A to snižuje jejich životní úroveň.“

Manažeři stovky největších společností vydělávají průměrně v přepočtu víc než deset milionů korun měsíčně. Zatímco měsíční průměrný plat je v Británii asi 60 tisíc korun. „Jen málo lidí se dokáže poprat na svých postech s velkou zodpovědností. Tito manažeři jsou velmi žádaní, takže si taky řeknou o vyšší plat,“ vysvětlil rozdíl ve výdělcích manažer lidských zdrojů.

Platy britských manažerů raketově rostou (zdroj: ČT24)

Malé platy řádových zaměstnanců a vysoká nezaměstnanost ovlivňují růst ekonomiky. Domácnosti totiž méně utrácejí. Podle analytické skupiny si Britové navíc myslí, že na výplaty manažerů přispívají ze svých daní.