Pegasu Nonwovens propadl zisk o třetinu

Znojmo - Čistý zisk textilního výrobce Pegas Nonwovens za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl 419,1 milionu korun, což je meziroční pokles o 7,6 procenta. V samotném třetím čtvrtletí ale firma dopadla mnohem hůře, čistý zisk jí propadl o třetinu na 141,4 milionu korun.

Klíčovou roli ve vývoji výnosů od ledna do konce září sehrál pokračující růst cenových indexů polymerů. „Ceny polymerů rostly od počátku roku 2010 až do dubna 2011, poté se stabilizovaly a od června tohoto roku došlo k jejich významnému poklesu,“ uvádí zpráva.

Ohledně výhledu hospodaření na rok 2012 nicméně firma zůstává optimistická. „Ve čtvrtém čtvrtletí jsme na trhu netkaných textilií zaznamenali zpomalení poptávky, nicméně v současnosti nevidíme žádné indikace, které by naznačovaly, že se jedná o jiný než krátkodobý jev,“ uvedl generální ředitel Pegasu František Řezáč.

Pegas vyrábí netkané textilie na bázi polyetylenu a polypropylenu pro hygienické potřeby, průmysl, stavebnictví, zemědělství a další specializované sektory. Textilie jsou primárně využívány pro výrobu dětských plenek, dámskou a intimní hygienu.