Američani nocují před obchody, čeká je černý pátek

New York - Den po americkém díkuvzdání startuje ve Spojených státech vánoční nákupní horečka. Tzv. černý pátek je dnem, kdy obchody srazí ceny až o 90 procent. Tisíce Američanů proto už teď kempují u nákupních center a čekají, až po půlnoci otevřou.

Na parkovištích před obchody na Floridě se objevují krátké rukávy a šortky, zahradní nábytek a dobrá zábava. Naopak v Michiganu převažují termosky s čajem, několik vrstev oblečení, teplý spacák a stan. Čekají na to, až koupí oblečení, šperky, kosmetiku, hračky a hlavně elektroniku zlevněné o desítky i stovky dolarů. 

Dveře obchodů se letos otevřou už kolem půlnoci. Loni a v minulých letech to přitom bylo kolem čtvrté nebo páté ranní. Mnoho Američanů kvůli výhodným nákupům obětuje i sváteční večeři v Den díkuvzdání. „Kostým tygra mám, abych se zahřál. Krocana a dýňový koláč nevynechám, přinese mi ho sem snoubenka,“ říká zákazník Joe Dallett. 

Černý pátek (zdroj: ČT24)

Černý pátek není pro Američany státním svátkem, i přesto dává mnoho firem zaměstnancům volno. Během víkendu, který bude nejvytíženější za celý rok, obchody očekávají 152 milionů zákazníků.