Kuba začne poskytovat úvěry živnostníkům

Havana - Kuba nabídne od prosince půjčky živnostníkům. Pro řadu z nich to bude základní kapitál pro zahájení podnikání a klíčový impulz k tomu, aby se postavili na vlastní nohy. Plán je součástí širších hospodářských reforem, které mají zaostalou ekonomiku „ostrova svobody“ modernizovat. Chystá se rovněž decentralizace poštovních služeb a volnější ruce mají i pěstitelé ovoce a zeleniny.

Připravované změny avizoval vládní list Granma, který obvykle zveřejňuje všechny přijaté dekrety. Úvěrový program, který „ostrov svobody“ zavádí, začne platit 20. prosince. Bude přístupný také farmářům a všem dalším zájemcům, kteří si budou chtít přestavět nebo vylepšit vlastní bydlení.

Od nového opatření si vláda slibuje hlavně příliv devizových prostředků. Půjčky zemědělcům a úvěry na vylepšení bydlení už k dispozici jsou, vůbec poprvé je ale budou moci čerpat i živnostníci. Těch na Kubě poslední dobou rychle přibývá a vláda se je snaží podpořit. Dělá to poprvé od začátku 90. let, kdy se Kuba ocitla v těžké ekonomické krizi.

Mezi živnostníky převažují pouliční prodavači

Podle kubánských médií je v zemi zhruba 364 tisíc živnostníků. To je víc než dvakrát tolik, co před dvěma lety. Většinou jsou to ale jen pouliční prodavači, kteří si mnoho nevydělají. Prodávají hlavně jídlo nebo hračky, často ale i pirátská DVD.

Havana
Zdroj: Ilpo Musto/Isifa/Rex Features

V posledních dnech pak Kuba oznámila i další změny, včetně decentralizace svého zastaralého poštovního systému. Chce jen rovněž modernizovat a celkově zefektivnit, předpokládá se ale, že pošta zůstane v rukou státu. Měla by ale fungovat jako velká skupina, kterou budou tvořit autonomní regionální úřady. V současné době pošta zaměstnává kolem 13 600 lidí a provozuje více než 1000 poštovních úřadů.

Začátkem týdne vláda rozhodla, že umožní pěstitelům ovoce a zeleniny, aby svou produkci nabízeli přímo spotřebitelům. Dosud měli povinnost obchodovat se státem, který od nich produkci kupoval. Změna bude znamenat, že pěstitelé se snáze dostanou k lukrativnějším odběratelům, včetně hotelů a zahraničních turistů.

Kuba a půjčky živnostníkům (zdroj: ČT24)