Singer: Dopady krize by neměly být horší než před třemi lety

Praha - Dopady současné dluhové krize eurozóny na českou ekonomiku by podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008. Guvernér to zdůraznil na mezinárodní vědecké konferenci Česká a světová ekonomika po světové krizi. Zároveň ale dodal, že na rozdíl od krize po pádu americké banky Lehman Brothers nyní chybí moment překvapení. To podle něj dává naději na to, že by průběh krize mohl být mírnější.

Nynější krize by stejně jako ta minulá kvůli otevřenosti české ekonomiky dopadla hlavně na její zahraniční obchod, míní Singer. Optimistické však je, že tuzemský finanční sektor je v dobré kondici. „Jsme přesvědčeni o jeho vysoké odolnosti proti šoku. Očekáváme, že by podobně jako před třemi lety mohl působit trochu jako tlumič,“ doplnil. Stejnou roli podle něj může do určité míry hrát i kurz koruny. Jeho určité znehodnocení v posledních týdnech může mírně napomoci cenové konkurenceschopnosti českých vývozců, poznamenal.

Současná hospodářská krize v Evropě je výrazná, budoucnost je zatížena četnými riziky, které v posledních týdnech dramaticky rychle rostou, upozornil Singer. Hospodářský růst se ve většině evropských zemí pravděpodobně zastavil, množí se příznaky možnosti budoucí recese. „Jsme svědky toho, že se dluhová nákaza z periferie eurozóny dostala do jejího jádra, že se dosavadní jistoty stávají nejistotami,“ podotkl. S podobným prohlášením tento týden přišel i evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Šéf německé Bundesbanky Jens Widmann naopak situaci eurozóny nevidí tak tragicky. Jádru eurozóny podle něj krize nehrozí.

ČNB v základním scénáři nové prognózy počátkem listopadu výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. V alternativním scénáři, který již považuje za pravděpodobnější, ovšem centrální banka počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilování kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

Komentář Bohuslavy Šenkýřové (zdroj: ČT24)