Bendl: Chceme konkurenceschopnou zemědělskou politiku

Praha - Ministr zemědělství Petr Bendl prozradil své pracovní priority. Důraz chce dát třeba na zlepšení komunikace zemědělců s obcemi. Ministr je chce finanční politikou motivovat v příštích letech k větší vzájemné spolupráci. Resort se pod Bendlovým vedením zaměří na společnou zemědělskou politiku, rozvoj venkova nebo ochranu půdy. Ministerstvo zemědělství zároveň sníží kvůli rozpočtovým úsporám v příštím roce své provozní výdaje zhruba o 400 milionů korun, což představuje deset procent jejich celkové výše.

„Voláme po spravedlivých podmínkách, takových, aby český zemědělec věděl, co ho v následujících letech čeká. Chceme konkurenceschopnou zemědělskou politiku, a to nejenom uprostřed Evropské unie, ale také vůči třetím zemím,“ říká Bendl.

Petr Bendl a jeho priority

  • Chceme konkurenceschopnou zemědělskou politiku
  • Chceme spravedlivé podmínky ve společné zemědělské politice
  • Společná zem. politika: rovné podmínky by nebyly výhodné
  • Soustředíme se na program rozvoje venkova
  • Budeme podporovat vztah zemědělce a obce
  • Budeme podporovat rybářství
  • Chceme pouze dobrovolné ozeleňování

Bendlovy plány však kritizuje opozice. „Musím říct, že jsem poměrně šokován. Je trapné, když tady ODS hovoří o posilování konkurenceschopnosti našeho zemědělství a zároveň podřezává větev konkurenceschopnosti, protože naši farmáři nebudou více konkurenceschopní, když jim naše vláda dá méně peněz,“ myslí si stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD).

Resort sníží v příštím roce provozní výdaje o desetinu

Ministerstvo hodlá snížením běžných a kapitálových výdajů na provozní činnost resortu zabezpečit co nejvíce peněz pro dotační politiku zemědělského sektoru, prohlásil Bendl. „Oproti roku 2010 to znamená pokles o 1,1 miliardy korun, tedy o 24,6 procenta,“ doplnil.

Bendl ale musí šetřit i uvnitř ministerstva. I proto se soustředí na hospodaření podřízených organizací. Kontrolu zahájil třeba v Pozemkovém fondu, který by se příští rok měl sloučit s pozemkovým úřadem a zaniknout. Jenomže fond dál utrácí peníze. 

Bendl si posvítí na pozemkový fond

„Ani tendry na čtyři roky dopředu se mi tedy vůbec nelíbí. To je jakoby někdo automaticky počítal s tím, že tady ještě čtyři roky bude existovat,“ říká Bendl. Situací v Pozemkovém fondu se proto bude zabývat i vláda. 

Pozemkový fond
Zdroj: ČT24

V minulém týdnu doporučil Sněmovní zemědělský výbor sněmovně schválit rozpočet ministerstva zemědělství na příští rok v podobě, v jaké ho předložila vláda. Ministerstvo má mít v příštím roce na výdaje 48,6 miliardy korun, což je o 2,8 miliardy korun méně než v roce letošním.