Češi čekají zhoršení situace ČR a negativní dopady reforem

Praha – Češi jsou v hodnocení ekonomické situace ČR spíše pesimističtí a do budoucna očekávají další zhoršení. 90 procent Čechů také očekává další úsporná opatření. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu společnosti IPSOS pro XI. Fórum Zlaté koruny s názvem „Z dluhové pasti do propasti?“ Fórum můžete 29. listopadu od 9:30 sledovat on-line na webu ČT24 nebo na webových stránkách Zlaté koruny.

Zhoršení ekonomické situace ČR v příštím roce očekávají více než tři čtvrtiny Čechů. Necelá polovina lidí se domnívá, že se i oni osobně budou mít příští rok hůře než letos. Optimističtější ve svých odhadech přitom jsou mladí lidé a spíše muži než ženy. Zatímco 20 procent mužů v příštím roce očekává zlepšení situace ČR, mezi ženami je to jen 15 procent. Zlepšení své osobní situace očekává 23 procent mužů a 16 procent žen.

Negativní očekávání Čechů souvisí s nedůvěrou v připravované reformy. Reformy budou mít příznivý dopad na českou ekonomiku a životní úroveň obyvatel jen podle 14 procent dotázaných. Naopak 70 procent populace očekává, že reformy budou mít negativní dopad.

Češi čekají další utahování opasků

Dobrou zprávou pro vládu by nicméně mohlo být to, že Češi očekávají další utahování opasků. Přijímání dalších úsporných opatření v příštím roce čeká 90 procent lidí. Jen 6 procent dotázaných si myslí, že současnými reformami už utahování opasků končí a další šetření už nepřijde.

Jako atraktivní zdroj dodatečných příjmů pro státní rozpočet vidí Češi hlavně omezení korupce při zadávání veřejných zakázek. Šetřit by se ale podle třetiny dotázaných dalo také na nákladech ve státní správě a snižováním počtu úředníků. Na zvýšení daní by podle průzkumu sázelo jen 11 procent populace.

Téma úspor otevřela dluhová krize

Šetřit se v Evropě začalo především v souvislosti s dluhovými problémy Řecka a dalších zemí eurozóny. Problémy se už přelévají i do zpomalení hospodářského růstu. A právě o dluhové krizi, jejích dopadech na českou ekonomiku a způsobech, jak se krizi bránit, se bude zítra diskutovat na fóru Zlaté koruny. Se svým příspěvkem na něm vystoupí například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ale i přední čeští ekonomové – mezi nimi například Michal Mejstřík, David Marek nebo člen NERVu Petr Zahradník.