Česká koruna jako na houpačce

Praha - Česká koruna je jako na houpačce. V pátek se poprvé od loňského června vyhoupla nad 26 korun za euro. Dnes už je zase o 40 haléřů silnější. Podobné oslabení tomu pátečnímu česká měna zažila i po pádu banky Lehman Brothers v roce 2008. Na tom, jakým směrem se bude koruna ubírat dál, se ale analytici neshodnou. Jedni jí předpovídají posilování, jiným dělá vrásky na čele evropská dluhová krize.

Ještě na konci srpna jedno euro stálo 24 korun. V únoru se koruna dokonce dostala pod tuto hranici. Tehdy se mluvilo o tom, že by česká koruna mohla konkurovat švýcarskému franku a stát se bezpečným přístavem pro investory. To teď rozhodně neplatí.

Česká koruna v těch minulých dnech byla velmi slabá, nicméně právě dnes jsme viděli poměrně významné posílení zhruba o 40 haléřů, což je skokové posílení, které jsme relativně dlouhou dobu neviděli," tvrdí Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Optimismus odráží očekávání trhu před středečním jednáním ministrů financí eurozóny. Ti by tento týden mohli naznačit, jak pomoci zadluženým státům. A právě vývoj v Evropě bude i dál určovat směr české měny a částečně i tuzemských cen.

Dle Brožky je také patrné, že dojde i na změnu spotřebitelských cen. Budou se zdražovat dovozy, a pokud slabost české koruny potrvá, tak se to projeví i ve vyšší inflaci v příštích měsících.

„Zahraniční investoři chápou Českou republiku jako rozvíjející se trh. A když krize bude eskalovat, tak investoři budou odcházet z českého kapitálového trhu, tím pádem nebude poptávka po koruně a tím pádem bude koruna oslabovat,“ říká Michal Valentík, hlavní ekonomický stratég ČP invest.