Světové centrální banky společně podpoří Evropu

Frankfurt - Světové centrální banky dnes oznámily koordinované kroky ke zvýšení likvidity v bankovním systému. Chtějí tak zmírnit napětí na finančních trzích, vyvolávané dluhovou krizí v eurozóně. Evropská centrální banka spolu s americkým Fedem a centrálními bankami Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska zlevní komerčním bankám přístup k dolarům a podle potřeby jim umožní pohotově čerpat i další měny, uvádí se ve společném prohlášení bank.

Od pondělí 5. prosince centrální banky sníží komerčním bankám o půl procentního bodu náklady na dolarové swapy, v nichž banky získávají refinanční dolarové úvěry. To podle analytiků sníží finanční napětí, které nyní kvůli dluhové krizi zažívají zejména evropské banky.

Evropské burzy na oznámení bank zareagovaly růstem. Index FTSEurofirst 300 si kolem 14:30 středoevropského času připsal 3 procenta a posílil na 976,94 bodu.

Christian Schulz, Berenberg Bank

„Snižuje to náklady financování v dolarech a jiných měnách - je to sice malé, ale je to vzpruha pro ziskovost bank a dává jim to lepší šance na posílení kapitálové přiměřenosti.“

Banky pumpují do ekonomiky steroidy, varují někteří ekonomové

„Vysílá to signál, že monetární autority jsou připraveny udělat, co je třeba, aby zastavily ochlazení na úvěrových trzích,“ uvedl analytik CMC Market Michael Hewson. Přesto nejsou zdaleka všichni odborníci rozhodnutím bank nadšeni. Nejde totiž podle nich o nic jiného než pumpování peněz do ekonomiky. „V podstatě to, co tu dělají, je kvantitativní uvolňování – steroidy. Neřeší to skryté problémy,“ upozornil Hewson.

Naopak koordinovanou akci centrálních bank uvítal americký ministr financí Timothy Geithner. „Vítáme a podporujeme opatření, na nichž se dohodly světové centrální banky, aby snížily tlak, jemuž čelí evropský finanční systém, a aby pomohly podpořit oživení globální ekonomiky,“ uvedl. Jeho úřad kroky centrálních bank zpravidla nekomentuje, Geithner ale v minulých dnech slovně tlačil na Evropu, aby pro řešení své dluhové krize dělala víc.

Dnešní oznámení připomíná obdobné koordinované akce předních světových centrálních bank v době hypoteční a finanční krize let 2007 a 2008, kdy byly ochromeny trhy mezibankovních úvěrů. Finanční trhy na zprávu reagovaly prudkým růstem rizikových aktiv jako akcií, kurzu eura a ceny ropy a dalších komodit, klesal naopak kurz dolaru a ceny německých a amerických státních dluhopisů.

Evropská recese nahání hrůzu už i Číně

Hospodářství chce podpořit i čínská centrální banka, která po třech letech snížila požadavky na rezervy čínských bank. Podle banky UBS by mohly banky nově použít k úvěrům až 55 miliard dolarů.

„Strach jde primárně ze západní Evropy a vzhledem k tomu, že ekonomika eurozóny je největší ekonomický region na světě, tak mají všichni obavy z toho, aby se nákaza pomalého ekonomického růstu nepřelila i do ostatních částí světa. Čína je na to obzvlášť citlivá,“ vysvětlil portfoliomanažer Pioneer Investments s tím, že zpomalení čínské ekonomiky by mohlo být větší, než se dosud předpokládalo.

Centrální banky pomáhají Evropě (zdroj: ČT24)