Čínská inflace konečně přibrzdila, jenže s ní i ekonomika

Peking – Inflace v Číně začala klesat. V říjnu se dostala na 5,5 procenta, zatímco po několik předchozích měsíců se držela nad 6procentní hranicí. Důvodem je podle tamních představitelů hlavně opakované zvýšení základních úrokových sazeb. Spolu s inflací ale zpomaluje i čínská ekonomika, druhá největší na světě.

Růst minimálně 10 procent za rok. Taková byla běžná praxe v Číně v posledních 8 letech. Na plné otáčky jedoucí motor ale hrozil přehřátím. V nové pětiletce i samotní Číňané uznali, že je třeba ekonomiku zbrzdit, a zdražování tak zpomalit. „Musíme podporovat trvale udržitelný růst. Dáváme tedy přednost pomalému a stabilnímu růstu před rychlým a nestabilním,“ upozornil ekonom čínské vlády Tchang Min.

Během šesti měsíců se tak výrazně zpomalilo zdražování potravin, které na chudé Číňany dopadá nejvíc. Ke konci roku se podle čínských statistik stabilizoval i trh nemovitostí. „Na začátku tohoto roku ceny nemovitostí rostly ve víc než padesáti městech. Teď se ale situace obrací a zdražování se buď zastavilo, nebo reality dokonce zlevňují,“ upozornil ředitel divize ekonomického výhledu Státního informačního střediska Fan Ťien-pching.

Fan Ťien-pching, Státní informační středisko

„I když je to těžké, udržet ceny pod kontrolou a současně vysoký růst, dosáhli jsme prakticky obojího. Současné ceny se vrací zpět k normálu a naše ekonomika stále stabilně roste bez větších výkyvů.“

Jenže stabilní růst by čínská ekonomika nemusela do budoucna udržet. I na ni totiž doléhá dluhová krize v Evropě. „Vzhledem k tomu, že ekonomika eurozóny je největší ekonomický region na světě, tak mají všichni obavy z toho, aby se ta nákaza pomalého ekonomického růstu nepřelila i do ostatních částí světa. Čína je na to obzvlášť citlivá,“ podotkl portfoliomanažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

A tak zatímco se Čína snažila v poslední době ekonomiku spíše brzdit, teď bankám nově uvolnila přes 50 miliard dolarů, aby nepřestaly kvůli očekávání ekonomického zpomalení poskytovat úvěry. „Čínská centrální banka balancuje hodně na hraně mezi tím, jak přistupovat k ekonomice. V současné době se asi více objevují obavy z toho, že by zpomalení čínské ekonomiky mohlo být větší, než se očekávalo,“ dodal Zajíc.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Vrásky Číně dělá ale také splaskávající realitní bublina. Ta v uplynulých letech nafoukla ceny realit. Teď začaly klesat, jenže pokud ceny spadnou moc rychle, mohlo by to vyústit v podobné problémy, jaké odstartovaly hypotéční krizi v USA v roce 2008.