Německo chce, aby země EU založily fondy pro nadměrné dluhy

Berlín – Německo na nadcházejícím summitu Evropské unie navrhne, aby jednotlivé členské země založily vlastní fondy, do nichž by převedly tu část státního dluhu, která přesahuje hranici 60 procent hrubého domácího produktu. Uvedl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

„Tyto fondy by měly být kryty příjmy vlastních vlád a zlikvidovány do 20 let,“ upřesnil ministr. Nad limitem 60 procent, který byl jedním z kritérií pro vstup do eurozóny, má nyní dluhy většina členů měnové unie včetně Německa. Státní dluhy Řecka a Itálie jsou dokonce výrazně nad 100 procenty.

Schäubleho návrh se podobá doporučení, které nedávno předložila rada ekonomických poradců německé vlády. Ta ale předpokládala založení centrálního fondu eurozóny, za nějž by ručily všechny země eura. To kancléřka Angela Merkelová zpochybnila poukazem na problémy s německou ústavou.

Schäubleho návrh založení fondů v každé zemi zvlášť by tak řešil obavy Německa z přenášení problémů z nadměrných dluhů členských zemí z národní na evropskou úroveň. Ministr svůj návrh již signalizoval v pondělí, kdy řekl, že by to oživilo důvěru finančních trhů ve veřejné finance členských zemí měnové unie.