Sarkozy a Cameron budou řešit dluhovou krizi

Paříž – Francouzského prezidenta Sarkozyho a britského premiéra Camerona dnes čeká schůzka o dluhové krizi. Ta by se měla točit především kolem kontroverzního německo-francouzského návrhu nové smlouvy o EU. V praxi by znamenal přísnější dohled nad rozpočtovou politikou jednotlivých zemí a taky tvrdé sankce pro ty, kdo pravidla nedodrží.

Sarkozy, který včera v proslovu k tisícům příznivců své strany představil německo-francouzský plán svázat eurozónu novými pravidly, tak určil agendu dnešního pařížského jednání s britským premiérem. „Ne že by pravidla měla být stejná tam, kde jsou odlišné podmínky, ale měla by se spíš sbíhat, než navzájem vzdalovat,“ podotkl francouzský prezident.

Kontroverzní návrh z dílny dvou nejsilnějších ekonomik eurozóny má zpřísnit dohled nad rozpočtovou politikou jednotlivých zemí. A ty, které překročí mantinely tvrdě trestat. Obhajobu plánu, který má ochránit euro a nahradit dohody, na nichž společná měna stojí, Sarkozy postavil na emotivním základu. Co zůstane z Evropy, pokud její ekonomické srdce zkolabuje? Nic! Bránit euro, znamená bránit Evropu! prohlásil.

Blížící se summit eurozóny, který narychlo svádí jednotlivé lídry k separátním jednáním, se sejde 9. prosince. Kritici nicméně hledí na nové francouzsko-německé plány kriticky. Podle mnohých z nich se jedná jen o další krok, jak Evropu podřídit taktovce dvou nejsilnějších evropských hráčů.

Sarkozy a Cameron o dluhové krizi (zdroj: ČT24)