15. Všesokolský slet na Strahově nebude

Praha - Největší sportovní sdružení v tuzemsku, Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), je bez peněz. Asociace, která přišla o Sazku a nedávno i o své vedení, nejspíše bude muset prodávat majetek. Peníze se tak snaží získat i od jiných sportovců. Třeba od sokolů, po kterých chtěla předražený nájem stadionu na Strahově.

Příští rok čekají Českou obec sokolskou oslavy 150 let od jejího založení. Sdružení tradičně chystá i velký slet. Zvykem bývalo, že se konal na Strahově, který patří ČSTV. „Bohužel z ekonomických důvodů jsme tuto možnost zavrhli. ČSTV se nachází ve velmi složité situaci a tyto finanční prostředky měly řešit nějakým způsobem situaci v ČSTV,“ říká starostka České obce sokolské Hana Moučková. 

Slavnou bránou borců tak už sokolové neprojdou. Jen samotný nájem s kaucí za zchátralý Strahov by totiž byl 7,5 milionu. ČSTV navíc po sokolech chtělo, aby ve spolupráci s ministerstvem školství stadion opravili. 

Navíc jelikož klasický spartakiádní stadion už není vhodný pro velké akce, uvažovalo se o sousedním stadionu Evžena Rošického. Jenž ani ten nevyhovuje, neboť v betonu pod sedadly jsou trhliny, schodiště je rezavé, rozvody elektřiny poškozené a sociální zařízení nevyhovující. Pro návštěvníky by tak stadion byl nebezpečný. „My si to nemyslíme. Nicméně vidíte, že se nejedná pouze o ekonomické náklady. Nemůžeme si dovolit slet dotovat z našich zdrojů. Naše nabídka vycházela z minimálních ekonomických cen,“ myslí si odvolaný předseda ČSTV Pavel Kořan. 

Příští slet bude v Edenu

Nakonec se tak 15. Všesokolský slet uskuteční v moderním Edenu, kde je pětidenní nájem paradoxně nižší a činí méně než pět milionů korun. „To je dokreslení toho stavu, který v ČSTV panoval a panuje,“ uvádí místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. 

ČSTV je po pádu Sazky bez peněz a hrozí, že bude muset rozprodat majetek. V rozpočtu se podle Kejvala objevila nečekaná díra 209 milionů korun. „Funkcionáři ČSTV by se měli rozhodnout, co s ČSTV bude. Tato agonie prostě nemá smysl,“ doplňuje Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů. „V návrhu bylo, že by se vyjma Strahova, Podolí a Zadovského areálu mělo prodat úplně všechno,“ dodává Kejval. 

O případném prodeji majetku ČSTV se rozhodne na konci ledna, tedy až bude mít svaz nové vedení. Mluví se ale o prodeji ztrátových hotelů a třeba o lyžařské areály v Peci a Špindlerově Mlýně se zájemci hlásí už teď.  

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)