Německo uvažuje o znárodnění druhé největší banky v zemi

Frankfurt - V souvislosti s přetrvávající dluhovou krizí eurozóny se stále více hovoří o možných problémech evropských bank. Německý časopis Der Spiegel informoval, že Berlín zvažuje i úplné znárodnění druhého největšího ústavu v zemi, frankfurtské Commerzbank. Konstatuje, že politici a finančníci netáhnou za jeden provaz, ale panuje mezi nimi napětí. Bankéři jsou přesvědčeni, že za krizi mohou vlády.

Commerzbank už v podobné situaci byla. Z předchozí krize v roce 2008 vlastní stát již jednu čtvrtinu této instituce. Banka se však, narozdíl například od Deutsche bank, z krize nevzpamatovala, protože má velké angažmá v takzvaných PIGS zemích, což jsou problematické země jižní Evropy.

Rizikový management této banky zaspal. „Není možné, že neviděli, co se děje, museli to vědět minimálně před pěti lety, ne-li dříve,“ řekl ekonom a politolog Petr Robejšek, který vidí zásadní problém dnešní krize v přeexponovanosti finančního sektoru. „Máme příliš rozvinutý bankovní systém, je tu příliš mnoho institucí, které hledají co největší úročení, které je čím dál rizikovější. Když se to prostřednictvím dluhopisů týká i státu, tak se i tak labilní systém dostane do turbulencí,“ dodal. 

Rozhovor s Petrem Robejškem (zdroj: ČT24)

Dnes už neexistuje dobrá cesta

Začíná to vypadat tak, že existují už jenom špatná a horší řešení. „Reálná špatná cesta bude muset nakonec vypadat tak, že se musí zredukovat finanční systém, jinými slovy, některé banky prostě musí zmizet, a tím i jejich aktivity a jejich pasiva,“ myslí si Robejšek. „Čím déle bude nesprávná politika evropských špiček trvat, tím pravděpodobněji euro zanikne. Nejschůdnější řešení za současné situace je redukovat eurouzónu na země, které na ni skutečně mají a zároveň velice striktně redukovat pravomoce finančního sektoru,“ uzavřel.