Saabu hrozí likvidace

Stockholm – Švédské automobilce Saab, která se ocitla ve finančních problémech, hrozí likvidace. Nucený správce Guy Lofalk usiluje podle agentur DPA a Reuters o zrušení ochrany podniku před věřiteli a nevidí žádné realistické vyhlídky na obnovení produkce.

Podle společnosti Swedish Automobile, která je majitelem Saabu, nyní mají Saab a jeho věřitelé zhruba pět až šest dnů na to, aby sdělili své názory soudu, než padne rozhodnutí o ukončení ochrany před věřiteli. Automobilka v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Od září se Saab nachází v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Ztrátový Saab koupila Swedish Automobile loni za 400 milionů dolarů (zhruba 7,5 miliardy korun) od americké automobilky General Motors. Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Swedish Automobile se v říjnu předběžně dohodla, že automobilku Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však narazila na řadu překážek, včetně odporu bývalého majitele Saabu, největší americké automobilky General Motors.