Ocenění Firma roku 2011 získal výrobce masa Steinhauser

Praha - Vítězem soutěže Firma roku 2011 je výrobce masa a masných produktů Steinhauser z Jihomoravského kraje. Živnostníkem roku 2011 se stal provozovatel hudebních zkušeben David Vlk ze Zlínského kraje. Výsledky šestého ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora podnikání v Česku, byly vyhlášeny dnes večer na pražském Žofíně. Vítěznou firmu zvolila 20členná porota. O tom, kdo si odnese živnostenský titul, rozhodla veřejnost v SMS hlasování.

Steinhauser uspěl v konkurenci 3544 společností, které se letos do soutěže přihlásily. Počátky podnikání v uzenářské branži lze v rodině Steinhauserů vysledovat přes několik generací až do 18. století. Společnost si zakládá na kvalitních výrobcích, například špekáček z její dílny byl v loňském roce označen za výrobek roku.

„Líbí se mi, že se Ladislav Steinhauser odhodlal opustit místo na univerzitě a navázat na rodinnou tradici. Důležité je pro mě také to, že společnost klade velký důraz na kvalitu svých výrobků,“ řekl viceprezident pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Pavel Hlavinka.

Na druhé příčce firemního žebříčku se umístila Detoa Albrechtice, která již přes sto let vyrábí dřevěné hračky. Vedle výroby klasických hraček se zaměřuje na didaktické hry a výrobu pianinové a klavírové mechaniky pro firmu Petrof. Třetí místo obsadil Avast Software, jehož obchodní úspěch je výsledkem rozhodnutí distribuovat plně funkční antivirovou počítačovou ochranu zdarma.

Vlk zvítězil v konkurenci 2313 přihlášených podnikatelů. Provozuje síť hudebních zkušeben v České i Slovenské republice a své služby nabízí na serveru zkusebny.com. V jeho zkušebnách se na koncerty připravovali například Petr Kolář či Aneta Langerová. „Naše zkušebny však nejsou jen pro vyvolené. Mým snem bylo, aby se v nich mohl realizovat každý, i čtrnáctiletý kluk s kytarou,“ řekl Vlk, který prostory ke zkoušení pronajímá už od 15 Kč za hodinu.

Stříbrným živnostníkem se stal David Borovka z Českých Budějovic. Provozuje tzv. videomapping, což je promítání 3D audiovizuálních animací videoprojektory na reálné objekty. Na třetím místě skončil Robert Vlach z Ostravy, který od roku 2005 provozuje podnikatelský portál Na volné noze. Cílem jeho projektu, který byl prvním svého druhu v Česku, je podpora nezávislých profesionálů.

Firma roku 2011 (zdroj: ČT24)

Vedle hlavních kategorií se vyhlašovali i celorepublikoví vítězové partnerských kategorií. Vodafone Odpovědnou firmou roku 2011 se stala eBrána z Pardubického kraje, která vytváří a optimalizuje webové stránky. Ocenění získala za společenský přínos a šetrné chování k životnímu prostředí. Svou novou centrálu společnost postavila v brownfieldovém bloku ve středu Pardubic a vybudovala ji jako energeticky pasivní dům.

Soutěž pořádá agentura Bison & Rose ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Asociací malých a středních podniků a dalšími partnery. Do finále se probojovalo po deseti firmách a živnostníků ve 14 krajích. V letošním roce se hodnotilo podle dle tzv. skóringu, který byl vypočítán na základě ukazatelů rentability, likvidity, zadluženosti, aktivity, ziskovosti a produktivity.

Do krajského finále se dostalo deset firem s nejlepším skóre v kraji a mezi těmi pak odborná porota vybírala vítěze. Pořadí krajských finalistů určilo celkové skóre a hodnocení poroty, která zvažovala zejména nefinanční faktory, a to především přínos pro region, podnikatelské plány a péči o zaměstnance. Rozhodování poroty má v konečném hodnocení 50procentní váhu, zbývajících 50 procent udává skóring.