EBÚ zveřejní stav evropských bank

Praha - Evropský bankovní úřad zveřejní výsledky nových zátěžových testů evropských bank. Oznámí taky, kolik dodatečného kapitálu budou banky potřebovat, aby se vypořádaly s dopady dluhové krize v eurozóně.

106 miliard eur - tolik peněz potřebuje sehnat sedmdesátka evropských bank, aby jim trhy zase začaly věřit. Tak zněla poslední, tedy zářijová zpráva evropského bankovního úřadu. Banky, které v zátěžových testech propadly, musely navýšit základní jmění.

„To je dle mne hlavní poselství zátěžových testů nyní. Bankovní sektor by měl ukázal, že je dost odolný a v případě problémů nebude muset zatěžovat státní finance,“ tvrdí hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Posledním testem letos v létě neprošlo 8 z 91 evropských bank, 5 španělských, 2 řecké a rakouská Volksbanken. Podle některých informací by se k nim nově mohla přidat německá zemská banka Helaba. Ta účast v posledních zkouškách na poslední chvíli odmítla. Vadilo jí, že úřad v průběhu zkoušek změnil podmínky.

Nejnovější závěry úřad oznámí po šesté hodině večer - jen několik hodin před summitem Evropské unie - ten proběhne v pátek. Finanční trhy si od summitu hodně slibují a čekají, že lídři eurozóny se na něm dohodnou na komplexním řešení krize.

EBÚ testuje banky (zdroj: ČT24)