Obama: Evropa je dost bohatá na to, aby se dostala z krize

Washington – Americký prezident Barack Obama je „velmi znepokojen“ dluhovou krizí v eurozóně. Evropa ale podle něj krizi dokáže vyřešit, pokud k tomu její představitelé najdou dostatek politické vůle. Obama to v Bílém domě prohlásil v předvečer klíčového summitu eurozóny. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se naopak obává toho, že by Evropě mohl hrozit rozklad. Zítřejší summit je podle něj poslední šancí k záchraně eura.

„Evropa je dostatečně bohatá, takže není důvod, proč by tento problém neměli vyřešit,“ uvedl Obama. „Pokud nashromáždí politickou vůli, mají kapacitu pro uklidnění trhů,“ dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová podle Obamy učinila spolu s dalšími evropskými představiteli pokrok ve snaze směřující k „rozpočtové kompaktnosti, ve které budou všichni hrát podle stejných pravidel“. Upozornil, že vývoj v Evropě má velký vliv na situaci ve Spojených státech, které se proto snaží postrčit evropské představitele správným směrem.

Představitelé Evropské unie se sjeli do Bruselu, kde dnes neformální večeří startuje jejich vrcholná schůzka, jež by měla přinést plán na řešení dluhové krize. Německo a Francie usilují o změnu smlouvy o Evropské unii, která by zajistila přísnější rozpočtovou disciplínu.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v předvečer klíčového summitu varoval před nebezpečím rozkladu Evropy. Páteční summit EU je podle něj poslední šancí na dosažení dohody o řešení dluhové krize.

Nicolas Sarkozy: Euro nevytvořilo kotvu Evropy

„Riziko výbuchu Evropy nikdy nebylo tak velké. Situace je extrémně nebezpečná. Pokud chceme dosáhnout dohody, a to je naprosto nezbytné, pak musíme přijít s relevantní diagnózou. A ta je, že euro, které mělo vytvořit jistotu, to nedělá a že Evropa, která měla země chránit, jim spíš přidělává starosti.“

Podle české velvyslankyně při EU bude summit EU těžký a dlouhý. Eurozónu zřejmě čekají složité debaty a podle německé kancléřky Angely Merkelové i léta tvrdé práce. Z krize se podle ní Evropa nemůže dostat ze dne na den. „Já si nemyslím, že v příštích dnech dojde k rozpadu eurozóny, ale ten rozpad se stává stále pravděpodobnější tím, jak méně jsou politici ochotní udělat opravdu rozhodná opatření,“ řekl k tomu v Hyde Parku ČT24 politolog Petr Robejšek s tím, že by evropští politici měli přiznat, že se dostali do slepé uličky.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)