Listopadová inflace stoupla na 2,5 procenta

Praha - Během listopadu zrychlila meziroční míra inflace v Česku na 2,5 procenta z říjnových 2,3 procenta. Spotřebitelské ceny pak v porovnání s předchozím měsícem stouply o 0,4 procenta. Podle Českého statistického úřadu bylo důvodem zejména zdražení potravin, nealkoholických nápojů a bydlení.

Za vyšší inflací stály podle ČSÚ hlavně dražší potraviny, nealkoholické nápoje a vyšší náklady na bydlení. Například chleba zdražil o 18,8 procenta, mléko o 8,2 procenta, cukr o 35 procent a káva o 30,5 procenta. Ceny pohonných hmot stouply o 12 procent a léků o 3,4 procenta. V bydlení zdražil zemní plyn o 18,3 procenta, elektřina o 4,8 procenta, vodné o 6,2 procenta, stočné o 5,8 procenta a teplo o 1,9 procenta. Čisté nájemné stouplo podle ČSÚ o 3,7 procenta.

Ekonomy vyšší inflace zaskočila

Analytici byli výší listopadové inflace mírně zaskočeni. „Pro listopad jsme počítali s meziměsíčním zvýšením spotřebitelských cen pouze o 0,1 procenta. Vyšší výsledek je proto nepříjemným překvapením,“ uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank, podle kterého vyšší inflaci v listopadu způsobily především ceny potravin, jejichž zdražení v průměru o 1,6 procenta zvýšilo míru inflace o tři desetiny procentního bodu. „Nelze vyloučit, že se zde již dopředu z části promítá budoucí zvýšení DPH,“ dodal.

„Druhým faktorem je začínající úprava cen v souvislosti s lednovým zvýšením DPH, třetím pak zvýšení cen zemního plynu,“ uvedl Sobíšek, podle kterého na ceny začíná působit i oslabení koruny.

Na druhou stranu ceny za rekreaci a kulturu tlačily meziroční inflaci dolů. Bylo to především kvůli zlevnění audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 11,1 procenta. Levnější byly proti loňskému roku i oděvy a obuv. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,3 procenta a služeb o 1,3 procenta.