Čínská inflace prudce zpomalila na 4,2 procenta

Peking - Růst spotřebitelských cen v Číně v listopadu zpomalil na 4,2 procenta z 5,5 procenta v předchozím měsíci. Průmyslová výroba ve stejném období vzrostla o 12,4 procenta, nejpomaleji od srpna 2009. Podle nejnovějších údajů statistického úřadu čínská ekonomika ztrácí dech a nižší inflace dává centrální bance více prostoru pro zmírnění měnové politiky, které by mělo zemi pomoci v boji s poklesem domácí poptávky a zhoršením ekonomických podmínek v zahraničí.

Během listopadu se čínská inflace dostala na nejnižší hodnotu od loňského září a pod hranicí pěti procent se ocitla poprvé od února. Ke zmírnění inflace přispělo hlavně zpomalení růstu cen potravin, které mají v indexu velký vliv.

Letos v červenci se inflace dostala na 6,5 procenta, což bylo nejvýše za tři roky. Od té doby však výrazně klesá, což umožňuje Pekingu zaměřit se na podporu ekonomického růstu. Cílem vlády pro letošní rok je snížení inflace na čtyři procenta.

Jüan versus dolar
Zdroj: ČT24/Getty Images

Čínská ekonomika už třetí čtvrtletí za sebou roste pomaleji a ekonomové očekávají, že v příštím roce bude růst poprvé do roku 2001 nižší než devět procent. Druhou největší ekonomiku světa ohrožuje hlavně dluhová krize v eurozóně a slabší poptávka z USA. Pomalejší růst podle agentur AP a Reuters zvyšuje riziko ztráty pracovních míst a nepokojů v zemi.