Kvůli vyššímu DPH očekávají knihkupci třetinový pokles prodeje

Praha – Svaz knihkupců a nakladatelů očekává v příštím roce až třicetiprocentní propad prodeje knih. Jejich odhad vychází především ze zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent. Knižní trh přitom již nyní výrazně ovlivňuje nástup levnějších elektronických knih a existence velkých internetových prodejen, kde je možné knihu pořídit i s vyšší než 20procentní slevou.

Malí knihkupci stále obtížněji konkurují velkým řetězcům a internetovým obchodům. Od ledna to budou mít ještě horší. Život jim totiž zkomplikuje vyšší DPH. Už teď odhadují, že po této změně Češi utratí za knihy až o třetinu míň než nyní. „Přemýšlím, jestli budu muset propouštět, jestli zkrátím provozní dobu prodejny a co mám vlastně udělat proto, abychom situaci ještě ustáli. A nebo jestli mám skončit,“ potvrzuje chmurné vyhlídky drobných knihkupců Mária Olšanská, spolumajitelka příbramského knihkupectví a nakladatelství Pistorius&Olšanská.

Podle knihkupců je totiž představa, že budoucnost knižního trhu zvrátí zdražení knih, mylná. Olšanská upozorňuje na to, že cena knihy naopak nemá už příliš možností kam růst, aby zároveň zůstala pro čtenáře atraktivním zbožím. „Řada nakladatelů nebude zdražovat,“ potvrzuje obchodní ředitel internetového obchodu a sítě knihkupectví Kosmas Josef Žák. Ceny totiž tlačí dolů internetové obchody, které nabízejí slevy v řádech desítek procent.

Každá desátá kniha se prodá na internetu

Ročně se v Česku vytiskne asi 18 tisíc titulů. Ze všech prodaných knih tvoří internetový prodej deset procent, dá se ale předpokládat, že tento podíl ještě poroste. „Na druhou stranu se čtenář nemůže s knihou seznámit, nemůže si ji otevřít, prolistovat,“ podotýká místopředseda Svazu českých nakladatelů a knihkupců Marek Pečenka.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Cena se proto zvýší jen u určitých oblastí knižního trhu. Nakladatelé budou šetřit hlavně na knihách, jejichž výroba je pro ně nejdražší, tedy na odborné literatuře nebo knížkách pro děti. Akademická obec proto opakovaně varovala před tím, že vyšší DPH může zásadně ovlivnit vydávání nových vědeckých titulů, o něž se tradičně zajímá jen malý a úzce vymezený segment nakupujících.

„Horší ale je, že kniha je zbytné zboží,“ upozorňuje Žák na hlavní problém prodeje literatury. Pokud totiž hospodářská krize donutí lidi šetřit, bude to právě na kultuře. Knihu si navíc mohou půjčit v knihovně.

Výroba knihy
Zdroj: ČT24