Kdo získá Jobsův podpis? Zakládající smlouva Applu jde do dražby

Washington - Zakládající smlouva největší americké technologické firmy Apple je na prodej - na svatou Lucii ji vydraží v aukční síni Sotheby's. Před 35 lety ji podepsali Steve Jobs, Steve Wozniak a Roland Wayne a její cena se odhaduje na 150 tisíc dolarů. Do soukromých rukou se smlouva dostala v roce 1994, kdy ji Wayne prodal.

Kdyby Roland Wayne tušil, že se hodnota podpisu za 35 let vyšplhá až na 2 miliardy dolarů, určitě by svých 10 procent neprodal, navíc jen za 800 dolarů. Podílu se zbavil 11 dní od založení Applu. „Wayne se bál, že bude moc práce. Ostatní byli o dost mladší než on, plní energie. Na něj to bylo příliš, a tak se rozhodl, že z firmy odejde. V té době nevěděl, že se z Applu stane tak významná firma,“ řekl Richard Austin, vedoucí knih a rukopisů.

Bez Jobse Apple málem zbankrotoval

Zato pod rukama Steva Jobse se z Applu stala nejcennější společnost, která hraje prim na poli hudby, přehrávačů, telefonů a nově i tabletů. I Jobs ale firmu opustil - kvůli sporům s radou odešel na 14 let - za tu dobu Apple téměř zbankrotoval.

Richard Austin, vedoucí knih a rukopisů, Sotheby's:

„On byl skutečně stejný průkopník jako Edison nebo Ford. Pomocí technologií proměnil americký život i život na celém světě. Nejen počítače, ale i to, jak posloucháme hudbu, jak ji kupujeme, celý mobilní průmysl.“

Do aukce nepůjde jen zakládající smlouva Applu, ale k mání bude i soubor karikatur z Playboye nebo telegram oznamující potopení Titanicu v roce 1912.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)