Lesy ČR mohou dokončit tendry, ÚOHS zastavil správní řízení

Praha - Lesy ČR mohou uzavřít s vítězi tendrů smlouvy na lesnické práce od roku 2012. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zastavil správní řízení a zrušil předběžné opatření, které v uzavírání smluv LČR bránilo. Antimonopolní úřad „neshledal nesoulad se zákonem ani důvody pro uložení nápravného opatření nebo sankce“, uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

„Lesy ČR ihned zahájí kroky k urychlenému uzavírání smluv a očekávají vstřícný a konstruktivní přístup od účastníků veřejné zakázky,“ uvedl Boublík.

ÚOHS v říjnu vydal předběžné opatření, které tendr pozastavilo. Státní podnik proti tomu podal rozklad. Uvedl, že antimonopolní úřad jedná protiprávně. Hlavní výhrada podniku byla, že v rozhodnutí ÚOHS o zahájení správního řízení a vydání předběžného opatření nebylo napsáno, na základě čeho se tak stalo.

Vítězové tendrů mají zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat. Tímto systémem se ve státních lesích hospodaří od ledna letošního roku a podle LČR to je jeden z hlavních důvodů letošního výrazného růstu zisku.

Za devět měsíců roku hrubý zisk podniku dosáhl dosud nejvyšších 4,97 miliardy korun a za celý rok 2011 by podle Sýkory měl být kolem šesti miliard korun. Loni měly LČR zisk 3,13 miliardy korun před zdaněním.

Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich.

Tendr kritizuje třeba ekologické Hnutí Duha nebo některé dřevozpracovatelské organizace. Vyjadřují obavu ze vzniku monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších podniků i živnostníků.