Kalousek chce Čechům nabídnout další dluhopisy

Praha - Veřejný dluh roste každou vteřinou o 5 tisíc korun. Každý obyvatel Česka - včetně kojenců - v tuto chvíli dluží přes 146 tisíc korun. Ministerstvo financí teď hledá cesty, kde vzít další peníze. Část si půjčí na finančních trzích, něco od Evropské investiční banky. Další možností je půjčit si opět od občanů. Ministerstvo proto chystá na příští rok další emise státních dluhopisů.

„Už to bude prostě standardní součást finanční strategie financování státního dluhu, my si snadno umíme představit, že zhruba 15 až 20 procent, tedy až 40 miliard, by si český stát půjčoval od českých domácností,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. „Dluhopisy budou prodávány ve dvou sériích. Jedna jarní, asi jí začneme říkat vánoční, která bude na podzim příštího roku,“ popsal Petr Pavelek, ředitel odboru řízení státního dluhu.

Zadlužení české vlády je ve srovnání s vyspělými západoevropskými státy zhruba poloviční. Přesto na tom Česko není dvakrát dobře. Němci a Francouzi hospodaří s dluhy ve výši až 85 procent HDP. „To ale neznamená, že můžeme usnout na vavřínech. Protože nám budou finanční trhy tolerovat podstatně nižší úroveň zadlužení,“ uvedl David Marek, hlavní analytik Patria Finance.

Kdo má chuť, může státu poslat dárek

Komu už narůstající státní dluh nedá spát, pro toho existuje jedna kuriózní cesta. Ministerstvo financí má totiž u České národní banky otevřený účet na který přijímá od občanů finanční dary. Stačí jen vyplnit příkaz k úhradě s libovolnou částkou a do zprávy pro příjemce napsat: Dar na snížení státního dluhu České republiky.