Intel kvůli thajským povodním přijde o miliardu

New York - Výrobce mikroprocesorů Intel čeká o miliardu nižší tržby. Doplácí totiž na nedostatek pevných disků. Výrobci osobních počítačů omezují dodávky. Intel proto na konci roku předpokládá tržby maximálně 14 miliard dolarů.

V říjnu Thajsko zaplavila voda, která s sebou vzala i 14 tisíc továren na výrobu pevných disků. Životy Thajců ovlivnila hned, důsledky pro počítačový svět jsou patrné teprve teď. Chybí dostatek pevných disků, firmy jich vyrábí méně a kvůli tomu výrobci počítačů sestaví méně strojů a nebude potřeba tolik mikroprocesorů. „Nejsou dodávány harddisky do počítačů, tím pádem společnost musí snižovat již přijaté objednávky, které měla na výrobu svých zařízení,“ podotkl analytik JT Milan Vaníček.

Není to poprvé, kdy příroda zasáhla. Třeba letošní zemětřesení v Japonsku zdražilo paměťové čipy o pětinu a ceny se pak vracely do normálu půl roku. Nedostatek se projevil i u ceny pevných disků. „Během týdne cena stoupla o 100 procent nahoru,“ připomněl manažer prodeje Toshiba Petr Kotek.

Problémy mají i další společnosti, které na první pohled nemají s tímto odvětvím moc společného. Omezí se nákup grafických čipů, operačních pamětí nebo základních desek. Začínají padat i akcie velkých hráčům - Dell oslabil o 2,34 procent nebo Hewlett Packard o téměř 2 procenta.

Intel kvůli povodním tratí na tržbách (zdroj: ČT24)