Drábek: Sociální karty se začnou vydávat koncem března

Praha - Úřad práce by mohl začít vydávat sociální karty na přelomu března a dubna. Podmínkou je, zda se podaří do konce prosince podepsat smlouvu s Českou spořitelnou, která by karty měla spravovat. V tuto chvíli s ní ještě ministerstvo o smlouvě vyjednává. Uvedl to dnes ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Projekt sociálních karet v pátek odblokoval antimonopolní úřad. Ten znemožňoval uzavřít ministervu smlouvu s dodavatelem od září. Na sociální karty by měl Úřad práce zasílat některé sociální dávky.

„V případě, že se smlouvu podaří podepsat, tak z toho vyplývají další termíny,“ řekl Drábek. Mimo jiné povinnost, aby se karty začaly vydávat do tří měsíců. Česká spořitelna, která v tendru na sociální karty zvítězila, včera uvedla, že přepravena začít vydávat karty na přelomu prvního a druhého čtvrtletí příštího roku.

Zelenou projektu sociálních karet v pátek dal i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který dovolil pokračovat v jejich přípravě. „V postupu ministerstva jsme nenašli porušení zákona,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Úřad se začal tendrem spojeným s projektem zabývat na podnět jeho účastníků, v září ho pozastavil a smlouvu s vítězem zakázal uzavřít do doby, než rozhodne. Ze tří přihlášených vybralo ministerstvo právě Českou spořitelnu.

Antimonopolní úřad prověřoval otázku možného „nepřímého financování ze strany státu“. Mluvčí ministerstva Viktorie Plívová už dřív řekla, že jde o obchodní soutěž a náklady na státní rozpočet jsou nulové, proto se nedalo postupovat podle zákona o veřejných zakázkách.

Drábek v minulosti také upozornil, že průtahy způsobené prošetřováním tendru ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže způsobují ministerstvu mírné komplikace. Ministerstvo je podle jeho tehdejšího prohlášení připraveno i po Novém roce vyplácet dávky dosavadním způsobem, nicméně se zvýšenými náklady.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24

Sociální karty by měly od příštího roku sloužit jako průkazky pro příjemce peněz od státu, měly by se na ně vyplácet veškeré podpory, dávky a příspěvky. Na ně by podle rozpočtu ministerstva na příští rok mohlo putovat asi 86 miliard korun. Na nákladech na provozování systému a vyplácení by resort ročně mohl ušetřit asi miliardu.