Merkelová: Vykročili jsme k fiskální unii a nebude návratu

Berlín – Dle německé kancléřky Merkelové je Evropská unie na cestě k vytvoření fiskální unie. Kancléřka dnes poslance seznámila se závěry summitu, na němž se část jeho účastníků dohodla na potřebě vytvořit reformní smlouvu, jež má zpřísnit rozpočtová pravidla pro členské státy a umožnit postihy za jejich nedodržování. K nové cestě EU se nepřipojí Velká Británie, i tak však zůstane důležitým partnerem.

Připravenost podřídit se pravidlům nové smlouvy vyjádřilo na summitu všech 17 zemí eurozóny. Britský premiér David Cameron hned v Bruselu účast Londýna na projektu odmítl a ostatní členové sedmadvacítky včetně České republiky si vzali čas na rozmyšlenou.

„Velmi lituji toho, že se Velká Británie spolu s námi na tuto cestu nevydala. Nepochybuji ale o tom, že bude i v budoucnu důležitým partnerem v Evropské unii,“ poznamenala Merkelová.

Na cestu k fiskální unii bylo tedy vykročeno - dle německé kancléřky nenávratně. Současnou dluhovou krizi eurozóny Merkelová označila za jednu z nejtěžších krizí Evropy. Její překonání podle kancléřky potrvá roky. Věří nicméně, že z ní EU může vyjít silnější.

Telefonát Petra Robejška (zdroj: ČT24)