E-shopy: Pohodlí domova a výhodnější cena

Praha - Absolutní vrchol zažívají nyní internetové obchody. Tento týden narostly tržby e-shopů až pětinásobně - jsou odhadovány na 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy víc než loni. Značným tržbám napomohlo i Cyber Monday, kdy se nakupuje nejvíce. Češi hodně slyší na nižší ceny zboží na internetu a snaží se vyhnout tlačenicím v obchodech.

Cyber Monday – pondělí 12. prosince – očekávání obchodníků se splnilo, jejich tržby byly za tento jediný den blízké 650 milionům korun. Toto pondělí se totiž nakupuje nejvíce – lidé mají o víkendu čas si zboží na internetu prohlédnout, rozhodnout se a v pondělí obvykle učiní nákup.

Kdy začínají vánoční nákupy

Předvánoční nákup začíná už během října, v listopadu roste na trojnásobek a v tomto období až na pětinásobek běžných tržeb a očekává se, že během Vánoc utrží obchodníci až 14 miliard korun, což je zhruba třetina toho, co přijde za celý rok.

Rozhovor s Janem Vetyškou (zdroj: ČT24)

Nakupování na internetu má stoupající tendenci. Růst se stabilně pohybuje okolo čtrnácti procent. Stojí za tím především výhodnější cena zboží a pohodlí domova, které mnozí z nás upřednostní před tlačenicemi v nákupních centrech. Od roku 2009 přibyl až jeden milion zákazníků na internetu. Aspoň 95 procent Čechů aspoň jednou za rok na internetu nakoupí.

Na velkých předvánočních tržbách se příliš nepodílí slevové portály, které se hojně využívají spíše na slevy na konzumaci jídel. Naopak potenciál e-shopů roste, a to především v elektronice, kde by mohly v budoucnu zcela nahradit kamenné obchody.

Co letos frčí

Češi se letos soustředí na praktické dárky. Pod stromečkem se tedy budou hojně objevovat smartphony, vybavení domácnosti a hračky pro děti. Pokud ještě nemáte nakoupeno, tak nemusíte mít strach. Značné množství e-shopů garantuje dodání zboží, i když jej objednáte 21. prosince.