Čína bude velmocí i v nakupování přes internet

Peking - Čínu čeká další prvenství. Do roku 2015 by se měla stát světovou velmocí v nakupování přes internet. Nejlidnatější země světa rychle dohání Spojené státy. Američané na internetu letos utratí skoro 200 miliard dolarů.

Celkem 329 milionů Číňanů má do čtyř let nakupovat online - to je asi čtvrtina obyvatel. Na tamním internetovém trhu se protočí zboží za víc než 314 miliard dolarů ročně.

„V minulosti lidé ve skutečnosti moc nevěděli o svátcích, jako jsou Vánoce. Ale teď hledají mladí důvody k oslavám. Třeba ani den svatého Valentýna není tradičně čínský a slaví se tu,“ říká Dong Lu, zakladatel internetového obchodu La Miu.

Obliba nakupování na internetu roste s tím, jak se v zemi rozšiřuje připojení. Podle neoficiálních čísel je na internetu víc než 550 milionů Číňanů. V roce 2013 to má být dokonce přes 700 milionů.

Internet je pro obchodníky lákavý. Číně dominují místní e-shopy, i když se na trh snaží dostat i ty zahraniční - nedaří se jim zaujmout. Například eBay ze země odešel v roce 2006.

Číňané na internetu

  • 2011   550 milionů uživatelů - z toho 180 mil. nakupuje 
  • 2013   700 milionů uživatelů - z toho 280 mil. nakupuje
E-shopy v Číně (zdroj: ČT24)