Šetřit se bude ve všem kromě penzí, vzkázal Španělům nový premiér

Madrid - Nová španělská vláda chce ještě do konce letošního roku schválit sérii nejnaléhavějších opatření, která mají pomoci stabilizovat bankrotem ohroženou ekonomiku. Rozpočtový deficit by se měl díky nim v příštím roce snížit zhruba o 16,5 milardy eur (zhruba 400 miliard korun). Poslancům to dnes při svém inauguračním projevu řekl novopečený španělský premiér Mariano Rajoy. O připravovaných reformách však hovořil spíše obecně a zmínil například nutnost rozsáhlých škrtů nebo změn na trhu práce.

Rajoy ve španělském parlamentu řečnil téměř hodinu a půl. Nastínil obrysy chystaných reforem vůbec poprvé od voleb, které se svou pravicovou Lidovou stranou (PP) přesvědčivě vyhrál. Zákonodárce varoval, že hospodářská situace je skutečně velmi tíživá a že vláda má před sebou těžké období. Výhled do budoucna „nemůže být více pochmurný,“ prohlásil Rajoy bez skrupulí ve svém dnešním projevu.

Rajoy počítá se škrty ve výši 16,5 milionu eur. Šetřit se bude na všech frontách s jedinou výjimkou – tou jsou penze, které čeká od prvního ledna valorizace. Jinak se ale Španělé budou muset rozloučit třeba s předčasným odchodem do důchodu a ubýt by mělo i zkrácených pracovních týdnů. Státní správa se podle něj musí restrukturalizovat, čeká ji redukce duplicitních prací a ruku v ruce s tím také propouštění.

Mariano Rajoy

„Naprosto se pletou ti, kteří myslí, že Španělsko není schopné provádět reformy, které potřebuje k tomu, aby uspělo v eurozóně.“

Španělský premiér Mariano Rajoy
Zdroj: Emilio Naranjo/ISIFA/EPA

Rajoye na druhou stranu čeká také nelehký boj s nezaměstnaností. Ta nyní patří k nejpalčivějším problémům Španělska. Bez práce je nyní zhruba 5,4 milionu Španělů, míra nezaměstnanosti vyšplhala na 23 procent. Mezi mladými lidmi nezaměstnanost stoupá dokonce nad 30 procent.

Nejnaléhavější opatření, která mají Španělsku pomoci překonat krizi, chce nová vláda schválit ještě do konce roku. Utahování opasků ale s novým rokem zdaleka neskončí. Rajoy slíbil, že parlamentu předloží 12 klíčových reforem během prvních tří měsíců příštího roku. Počítá se s fiskální reformou, ale také třeba s reformou bankovního sektoru.