Ekonomové: Rok 2012 bude ve znamení bankrotů států i bank

Praha – Rok 2011 je již minulostí. Asi se shodneme na tom, že z pohledu vývoje světové i tuzemské ekonomiky se nezapíše do dějin jako rok zrovna nejlepší. O slovo se začíná hlásit hospodářské zpomalení a ti, kteří mají dobré uši, už prý pomalu začínají slyšet také šouravé krůčky recese. O to víc teď napjatě hledíme do budoucna a ptáme se, cože to nový rok 2012 přinese. Co od něj máme očekávat a jak se na to připravit třeba v oblasti investování, se portál ČT24 zeptal ekonomů – Markéty Šichařové a Jiřího Šimka.

Odborníci se shodují v tom, že rok 2012 bude bouřlivý. O vzrušení všeho druhu se stejně jako loni i letos nejspíš postará dluhová krize eurozóny. „Je pravděpodobné, že v dalších měsících bude dále probíhat zachraňování eurozóny a zřejmě dojde k pokusu vyřešit problémy tištěním peněz Evropskou centrální bankou a jejich půjčováním problémovým zemím prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu,“ míní analytik Citfinu Jiří Šimek.

Jenže to podle ekonomů nejspíš nebude to nejhorší, co příští rok přinese. Počítat je třeba také se státními bankroty. „Suma sumárum, ohrožena bankrotem je v podstatě třetina eurozóny plus Maďarsko,“ varuje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Bankroty – ne strašák, ale řešení

„Bankroty ale nechceme strašit. Neměly by být vnímány jako strašák, ale spíš jako něco, co vlastně konečně povede k řešení – totiž ke škrtnutí evropského dluhu,“ upozorňuje Šichtařová.

Největšímu riziku bankrotu podle ní v tuto chvíli čelí Řecko, Portugalsko a Itálie. „Do první čtveřice by se sice ještě mělo vejít – posuzováno dle výše úroků – Irsko, ale v jeho případě jsme relativně optimističtí. Jakkoliv je jeho dluh vysoký, v irské ekonomice jsou nastartovány nejnadějnější tendence z ohrožených zemí,“ dodala Šichtařová. Spolu se státy podle ní budou v roce 2012 padat i některé banky. Nejvíce ohrožené jsou přitom banky italské, francouzské, německé, španělské, řecké a kyperské. „České a slovenské banky jsou poměrně bezpečné,“ ujišťuje.

Rozštěpení eurozóny? I s tím je třeba počítat

Podle Šichařové i Šimka je velmi pravděpodobný také scénář rozštěpení eurozóny ve dví. „Současná eurozóna je příliš heterogenní na to, aby v současné podobě mohla dlouhodobě fungovat,“ podotkl Šimek.

Šichtařová nicméně soudí, že i když je s rozštěpením eurozóny třeba počítat, v příštím roce se ho ještě bát nemusíme. „Pravděpodobně k němu ještě nedojde v roce 2012, ale pro roky 2013 až 2014 je to již značně reálný scénář. Nechci tu ovšem v žádném případě rozdělením eurozóny strašit. Její případné rozdělení není katastrofou – je naopak východiskem z dluhové krize,“ upozornila.

Problémy eura poznamenají i kurz koruny

Následky dluhové krize eurozóny nejspíš budou jako agresivní virus postupovat celým světem. Zpomalí i ekonomika Česka. Říjnová prognóza ministerstva financí sice ještě počítá pro příští rok s růstem hospodářství o procento, už i sám šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) nicméně připouští, že by mohlo být ještě hůř. „Scénář, kterému věřím víc a který pokládám za velmi pravděpodobný, je mírná recese někde mezi jedním až dvěma procenty,“ obává se.

Hospodářské zpomalení Česka i samotná krize eurozóny budou mít samozřejmě negativní vliv na vývoj kurzu koruny. „Po mnohých prudkých skocích koruny během posledních letošních dní se v lednu znovu obnoví oslabování koruny k euru. Domníváme se, že nejslabších hodnot dosáhne koruna ve druhém kvartále 2012. Ve čtvrtém kvartále 2012 už zase bude posilovat a v průměru se vrátí ke hladině 25,20 CZK/EUR,“ prognózuje Šichtařová.

Oslabování koruny předpovídá i Šimek. Zároveň ovšem upozorňuje, že by ztráty nemusely být tak dramatické jako v roce 2009, kdy se kurz české měny propadl až ke 30 korunám za euro. „Od té doby si už koruna vydobyla statut poměrně bezpečné měny, kterou světoví hráči v rámci regionu již dokáží rozlišit,“ vysvětlil Šimek s tím, že ztráty koruny by měly být mnohem menší než ty, které zřejmě v průběhu příštího roku utrpí ostatní měny v našem regionu.

Za 30 korun by euro být nemělo

„Zřejmě se dostaneme někam nad 26 korun, ale myslím si, že přes 27 korun už by koruna oslabit nemusela. Samozřejmě všechno bude záležet na tom, jakým způsobem bude dál řešena, nebo neřešena dluhová krize,“ odhaduje Šimek.

Bezpečné investice se i přes nejistotu najdou

Nikdo asi ani nečeká, že by byl rok 2012 z pohledu investování a finančních trhů procházkou růžovou zahradou. Zcela jistě nás čekají turbulence, nejistota a zřejmě dojde i na nějaký ten panický výprodej. Ekonomové přesto doporučují investice, které by se mohly v roce 2012 vyplatit. Nejjistější a univerzální investicí je podle nich vždy vzdělání, vyplatí se sázet také na nemovitosti, ať už ty určené k bydlení nebo ke komerčnímu využití. Sázet je dobré prý také pozemky. „Pozemky drží hodnotu lépe než byty, které mohou cenu v recesi ztratit, i když tento pokles bývá menší než u jiných investic,“ podotkla Šichtařová.

Přestože akciové trhy nebudou v příštím roce zrovna nejklidnější, i tady se ovšem budou dát najít tituly, které hodnotu peněz alespoň uchovají. Šimek doporučuje sázet například na akcie potravinářských firem, ty podle něj výkyvu hospodářského cyklu odolají.

Zlato by mohlo zklamat

„Zlato coby uchovatel hodnoty patrně zklame, protože recese bývají často spojené s poklesem cen drahých kovů,“ varuje Šichtařová. Letos přitom tento drahý kov lámal jeden rekord za druhým a ke koupi zlatých cihel či mincí se v létě uchýlili i lidé, kteří se běžně do investování úplně nehrnou.

Rozporuplné budou v roce 2012 také investice do komodit a energií. Podle Šichtařové jejich ceny nejprve čeká mírný pokles, v průběhu roku by se ovšem mohla situace obrátit. „Pokles by se mohl v průběhu roku 2012 přetavit naopak v růst za situace, že ECB bude dál mohutně pumpovat (v podstatě nekryté) peníze do ekonomiky. To by časem mohlo vyvolat inflační tlaky odrážející se celosvětově v cenách komodit, energií a potravin,“ odhaduje ekonomka.

Pro příští rok v investování bude podle ekonomů platit víc než kdy jindy heslo „diverzifikovat, diverzifikovat a zase diverzifikovat“. „Tato turbulentní doba může přinést cokoliv a je lepší nemít všechna vejce v jednom košíku,“ uzavřel Šimek. Pokud se už pustíme do investování, měli bychom přitom také pamatovat na to, že musíme investovat pravidelně a nepodléhat zbrklým náladám trhu.