Kellner se razantně zbavuje akcií Generali

Praha - Kellner se zbavuje akcií Generali a prodává je i pod cenou - i to znamená nervozitu na finančních trzích a problémy italského pojišťovatele. Kellnerova skupina PPF se ve dnech 15. a 16. prosince zbavila dalších 2,2 milionu akcií. Od začátku svých prodejů v polovině listopadu Kellner prodal zhruba 41 procent z podílu, který si v Generali koupil loni na jaře, což činí 12,852 milionu kusů akcií, za něž utržil 152,7 milionu eur (3,86 miliardy korun). Kellnerova skupina razantně snižuje podíl, který si pořídila v březnu a dubnu loňského roku. PPF tehdy koupila 31,45 milionu kusů akcií za 562,6 milionu eur.

Masivní prodeje akcií Generali generují skupině PPF značnou ztrátu. Kellnerova skupina loni nakoupila akcie v době, kdy se obchodovaly zhruba za 18 eur za kus. Při dosud posledních prodejích z 15. a 16. prosince však prodejní cena činila 11,2 eura za kus. Při srovnání s kupní cenou z loňského jara tak PPF jen na této transakci ztratila téměř 15 milionů eur (379 milionů korun), ztráta ze všech prodejů za poslední období tak činí zhruba dvě miliardy korun.

Mluvčí skupiny PPF Milan Tománek již dříve sdělil, že pro PPF tyto transakce uskutečňuje správce investičního portfolia, který není nijak majetkově ani personálně propojen s PPF. Tento správce rozhoduje, jak naloží s akciemi Generali, které mu PPF svěřila do správy. Při rozhodování se však musí držet pravidel, která PPF pro správu akcií Generali určila.

„Je to nezávislý portfolio manažer, který v rámci na začátku odsouhlasené investiční politiky postupuje při správě toho portfolia naprosto podle své vlastní úvahy,“ říká mluvčí skupiny PPF Milan Tománek.

Finanční trhy
Zdroj: ČT24/123rf.com

Ceny italské pojišťovací skupiny se prudce propadly kvůli dluhovým problémům zemí eurozóny. Sama Itálie má vážné potíže s financováním svého dluhu, což přinutilo úřednickou vládu premiéra Maria Montiho přijmout tvrdá úsporná opatření.

Generali PPF Holding působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, spravuje prostřednictvím dceřiných společností aktiva za téměř 16 miliard eura a poskytuje služby více než 13 milionům klientů. Holding má sídlo v Nizozemsku a jeho hlavní organizační pobočka sídlí v Praze. Je společným podnikem Assicurazioni Generali a Kellnera.